2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Portugáliába menekült volna a nácik elől a Vatikán

2009. április 23. 15:25 The Daily Telegraph

Soha nem látott titkos tervek kerültek elő a Vatikán archívumából: eszerint ha Hitler utasítására a német csapatoknak sikerült volna elfogni a pápát, akkor a bíborosok egy semleges országba (elsősorban Portugáliába) menekülve új egyházfőt választottak volna.


A dokumentumok szerint XII. Pius már 1943-ban közölte bíborosaival, hogy ha német fogságba kerülne, az egyenértékű lenne lemondásával, és rögtön megválaszthatják utódját. A Vatikáni Titkos Levéltárból előkerült iratok szerint a bíborosoknak egy baráti országba kellett volna menekülni, amelyek közül a semleges Portugália lett volna legesélyesebb a listán, ahol a római katolikus egyház átszervezésére került volna sor.

Arról, hogy Hitler el akarta rabolni a pápát, már korábban is tudtunk, ám most első alkalommal értesülhetünk arról, hogy a Vatikán mit lépett volna, ha a nácik terve sikerrel jár. Peter Gumpel, német jezsuita szerzetes, aki jelenleg Pius szentté avatási folyamata kapcsán kapott széleskörű hozzáférést a levéltárhoz, a sajtónak elmondta, hogy Pius a következőképp kommentálta a lehetőséget: „ha le akarnak tartóztatni, ki kell ráncigáljanak a Vatikánból”.

Gumpel atya szerint katasztrofális következményekkel járt volna, ha a világ egyházfő nélkül maradt volna. Pacelli azonban önkéntesen nem menekült volna: Portugália, Spanyolország és az Egyesült Államok többször is felajánlotta neki, hogy szabadon befogadják, ám ő mindvégig úgy érezte, hogy ezen tragikus körülmények között nem hagyhatja magára egyházát.

A dokumentumokból egyben az is kiderül, hogy Pius és az egyházi állam vezetése tisztában volt azzal, hogy 1943 júliusában Hitler meg akarta szállni a Vatikánt, és őt vezető bíborosaival letartóztatni. 1943 szeptemberében, amikor Olaszország aláírta a fegyverszünetet a szövetségesekkel, Pius minden nap attól rettegett, hogy letartóztatása a küszöbön áll.

Karl Otto Wolff SS tábornok akkor azt az utasítás kapta, hogy minél hamarabb szállja meg a pápai államot, biztosítsa a levéltárat és a műkincseket, és Piust a vatikáni kormányzattal együtt szállítsák Németországba, hogy ne kerülhessen a szövetségesek befolyása alá. A történészek szerint Hitler ezt azért szerette volna, mert attól tartott, hogy a pápa tovább kritizálja a németek zsidókkal kapcsolatos álláspontját és bánásmódját. Ezen felül attól is félt, hogy a pápa ellenállása buzdíthatja megszállt országok földalatti, németellenes mozgalmait is.

Egyes történészek emellett azt is kimutatták, hogy talán pont Wolff tájékoztathatta ezekről a tervekről a Vatikánt, majd ő beszélte le Hitlert a terv végrehajtásáról, mert szerinte ez világszerte elidegenítheti a katolikusokat, és mindenkit végleg a németek ellen fordíthat.

A most előkerült dokumentumok csak egy újabb apró lépést jelentenek Pius szentté avatási folyamatában, ám a teljes igazság megismeréséhez a pontifikátus teljes iratanyagának feloldására lenne szükség, amire az egyházi állam egyelőre nem hajlandó. Éppen ezért a mai napig ellentmondásos megítélésű egyházfő tevékenysége a homályba veszik: vannak, akik antiszemitizmussal, és nyílt nácibarátsággal vádolják, míg mások pont az információhiány miatt érvelnek amellett, hogy Pius titokban, a nácik figyelmét kikerülve próbálta menteni a zsidókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár