2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Fogaikat is használták a munkához a Leégett Város lakosai

2009. február 2. 12:10 MTI

Tartalék "kézként" használták fogaikat az úgynevezett Leégett Város lakosai - derült ki az Irán délkeleti részén lévő ötezer éves település feltárása során, amelyet immár tizenkettedik éve egy olasz-iráni régészeti expedíció végez.


A Leégett Város Zábol városától 57 kilométerre fekszik. A település, amelynek alapítását i.e. 3200-ra datálják, mintegy 150 hektáros területet foglalt el, s az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig, s háromszor épült újjá, míg i.e. 2100-ben végleg elhagyták lakói, ekkortól nevezik Leégett Városnak.

A decemberben kezdődött 12. ásatási szezonban az ősi nekropolisz feltárása során fedeztek fel az archeológusok 52 csontvázat, amelyek vizsgálatától a település egykori lakosainak várható élettartamáról, betegségeiről remélnek információt. "A fogak munka közbeni használata igen elterjedt volt a helyi mesteremberek körében" - nyilatkozta Farzad Foruzanfar antropológus, az expedíció vezetője. A városlakók a fogaikat szövés és kosárfonás közben alkalmazták, ahogy segítségükkel művészeti alkotásokat is létrehoztak.

A városlakók fogazatán ugyanis különféle alakú kopásokat fedeztek fel a régészek. Ezek súrlódás következtében keletkeztek, miközben a legyezőpálma előzőleg nyállal puhított rostjait húzták. Az antropológus szerint a fogakat más mesterségek művelői is használták munka közben, s az erre utaló jeleket mindkét nem képviselőinél felfedezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár