2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikai propaganda volt a falloszfa

2008. december 31. 10:30 MTI

Nemcsak a termékenységet szimbolizálja az a kútból kinőtt, ágai közt méretes férfi nemi szerveket viselő fa, amely a toszkánai Massa Marittimában látható egy nyolc éve megtalált középkori falfestményen, hanem korának politikai propagandaeszköze is volt - állítják kutatók.

A rejtélyt szinte egyszerre fejtette meg az olasz Stile Arte című művészeti folyóirat főszerkesztője, Maurizio Bernardelli Cruz és a Leicesteri Egyetem itáliai reneszánszának kutatója, George Ferzoco - csak éppen ellenkező előjellel. Rájöttek ugyanis, hogy e sajátos "bőségfa" a 13. századi toszkán politikai belharcoknak, a guelfek és a ghibellinek közötti ellentétnek a jelképe.

Csak míg a brit kutató azt állapította meg, hogy a falloszfa a bőség elpazarlását jelképezi, amely a ghibellinek rossz kormányzásának számlájára írható, valamint az őket felváltó guelfek rendcsinálását, addig Bernardelli kimutatta: a művet éppen egy ghibellin elöljáró (podestá) a császári címer alatt kormányzó Ildibrandino Malcondine da Pisa rendelte meg, hogy saját városi kormányát dicsőítse. A nevezett kormány idején építették meg a város vízellátását biztosító kutat, és e közmunka - Bernardelli véleménye szerint - békét és prosperitást hozott Massa Marittimának.

Arra egyelőre nem adott választ az olasz szakértő, hogy kik azok a nők, akik a fallikus ágak alatt állnak vágyakozva. A brit Ferzoco szerint boszorkányokról van szó, aki a városban élő eretnekekkel (vagyis ghibellinekkel), és mindenféle egyéb perverzekkel szűrik össze a levet. Toszkánában egyébként gyakoriak a középkori bőségfák, de a Massa Marittima-i freskó egyedülálló a maga nemében: ágai közt összesen 25 nagy merev hímtag himbálódzik, ráadásul a 13. századi freskón az egész nyugati művészet egyik legkorábbi boszorkányábrázolása látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár