2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Megnyílt Európa digitális multimédia-könyvtára

2008. november 20. 18:05 MTI

Hozzáférhetővé vált az interneten Európa digitális multimédia-könyvtára, az Europeana. A www.europeana.eu címen elérhető portál most, az induláskor több mint 2 millió "tételt" - könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket - tesz hozzáférhetővé az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiból, illetve kulturális intézményeiből.


Európa kulturális örökségének ezt az interneten ingyenesen elérhető - irodalmi, művészeti, tudományos, politikai, történelmi, építészeti, zenei, illetve vizuális kultúrát tartalmazó - tárházát folyamatosan kívánják bővíteni, valamint interaktív felület megnyitását tervezik. Brüsszel a magánszférát is be kívánja vonni az európai digitális könyvtár további kiterjesztésébe. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint "az Europeana nem pusztán könyvtár, hanem sokkal inkább valódi hajtóerő, amely a 21. századi európaiakat arra készteti, hogy példaképként tekintsenek innovatív elődeik, mint például a reneszánsz kor nagyjainak kreativitására".

Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa azt emelte ki az Europeana indítása kapcsán, hogy ez a digitális könyvtár "korszakokon és határokon átívelő utazást nyújt". "Felkérem Európa kulturális intézményeit, könyvkiadóit és technológiai vállalatait, hogy további digitális tartalommal töltsék fel az Europeana könyvtárat. Az Europeana a kreatív részvétel könnyen elérhető, interaktív eszköze kell legyen azok számára, akik saját alkotásukkal maguk is hozzá szeretnének tenni az európai kultúrához, és azt másokkal is meg kívánják osztani. Célom az, hogy 2010-re az Europeana legalább 10 millió könyvtári tételt tartalmazzon" - tette hozzá Reding.

Az Europeana lehetőséget nyújt Európa könyvtárai, archívumai és múzeumai digitalizált gyűjteményeinek egy helyen történő keresésére és böngészésére, vagyis a felhasználók úgy tudnak egy adott témában kutatni, hogy ahhoz nem kell többféle honlapot és forrás meglátogatniuk.

Az Europeana kezdeményezést 2005-ben indította el az EU "kormánya", az Európai Bizottság. Megvalósítása szoros együttműködésben zajlott a nemzeti könyvtárakkal és a tagállamok más kulturális intézményeivel. Az Europeana üzemeltetője a főbb európai könyvtáregyesületeket, archívumokat, múzeumokat, audiovizuális archívumokat és kulturális intézményeket tömörítő Európai Digitális Könyvtár Alapítvány. Az Europeana informatikai hátterét a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár biztosítja.

Európa-szerte több mint ezer kulturális szervezet járult hozzá anyagokkal az Europeana feltöltéséhez. Európa múzeumai, köztük a párizsi Louvre és az amszterdami Rijksmuseum a gyűjteményükből származó digitalizált festményekkel és műtárgyakkal gazdagították a projektet. Az állami archívumok fontos nemzeti dokumentumokat tettek elérhetővé, a franciaországi Institut National de l'Audiovisuel 80 ezer darab, a 20. századot áttekintő filmfelvételt adott át, amelyek közül a legkorábbit 1914-ben forgatták a franciaországi csatamezőkön. A nemzeti könyvtárak Európa-szerte nyomtatott anyagokkal és kéziratokkal járultak hozzá a feltöltött tartalomhoz.

Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitális gyűjteményének vezetője elmondta, hogy jelenleg csaknem 6000 önállóan katalogizált, a Magyar Elektronikus Könyvtárból és az Elektronikus Periodika Archívumból származó dokumentum található az európai multimédia-könyvtárban. Ezek csaknem fele a magyar és világirodalommal, a másik része főleg a társadalomtudományokkal kapcsolatos mű - tette hozzá. Az Europeana lényege, hogy a már meglévő digitális tartalomról szabványos leíró adatokat gyűjt össze, és ezekből egységes európai katalógust épít - hangsúlyozta Moldován István.

Az EU kutatási programja 2009 és 2010 között mintegy 69 millió eurót szán a digitális könyvtárakkal kapcsolatos kutatásokra. Ugyanebben az időszakban a versenyképességi és innovációs program információs társadalommal foglalkozó fejezete körülbelül 50 millió eurót különít el az Európa kulturális és tudományos örökségéhez való hozzáférhetőség javítására. A nemzetközi média egy része úgy írt előzetes beszámolóiban az Europeanáról, mint amely a Google Book Search nevű internetes könyvtári projekt konkurenciája kíván lenni. Maga a Google cég közleményben üdvözölte az Europeana indítását, és hangsúlyozta, hogy együttműködésre számít a kultúrkincsek digitális hozzáférését célzó minden kezdeményezéssel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár