2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Grönland mellett veszett el egy amerikai atombomba

2008. november 11. 16:34 MTI

Titkosítás alól felszabadult amerikai dokumentumok bizonyítják, hogy az amerikai légierő 40 évvel ezelőtt "elvesztett" egy atombombát. A B52-es bombázó Grönland mellett zuhant le 1968-ban - jelentette hétfőn este a BBC.

Az amerikai Freedom of Information Act (Információszabadsági Törvény) alapján a titkosítás alól felszabadított dokumentumokból kiderül, hogy az intenzív kutatások ellenére az amerikaiak sohasem tudtak megtalálni egy atombombát a thulei légibázis környékén, ahol 1968. január 21-én lezuhant egy B-52 típusú stratégiai bombázójuk. A szerencsétlenség után az amerikai katonai hatóságok csupán hármat találtak meg a gépen lévő négy nukleáris töltetű bomba közül.

A dán sajtó már korábban is sokat írt az elveszett atombombáról és az ezt bizonyító titkos iratok létezéséről, de amerikai részről hivatalosan mindig tagadták ezeket az állításokat. Az amerikaiak azonban tudták, hogy a területen nemcsak a repülőgép alkatrészei, hanem a bombák radioaktív töltete is szétszóródott. A roncsokat összegyűjtő grönlandi katonákat ennek ellenére nem értesítették, ugyanis nem akarták szétkürtölni, hogy mi volt a B52-es küldetése.

Thule az amerikai légierő legészakibb bázisa. Az 1950-es évek elején, a hidegháború tetőfokán hozták létre, és fontos eleme volt az észak-amerikai radarláncnak, a Noradnak, amellyel a szovjet rakéták indítását figyelték. A nukleáris fegyverek grönlandi jelenlétét sokáig éppúgy titokban tartották, mint az elveszett bomba fellelésére tett kísérletek, tengeralattjárós kutatások eredménytelenségét. Mivel azonban a bombák nem robbantak fel, a környezetszennyezés nem okozott katasztrófát.

A BBC szerint amerikai illetékesek úgy vélik: a radioaktivitás mára eloszlott az óriási víztömegben, ezért nem okozhat semmilyen veszélyt. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a BBC hírét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár