2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vita a teleszkóp eredetéről

2008. szeptember 23. 09:59 BBC News

A teleszkópot az eddig hitt Hollandia vagy Olaszország helyett a spanyolországi Geronában találták fel - áll a History Today című magazin legújabb számában.

Az eddig hitt elméletek szerint a távcsövek először 1608-ban jelentek meg Hollandiában, ám a mostani kutatások azt derítették ki, hogy az első példányokat holland kerekedők szállíthatták spanyol földről északra. Nick Pelling történész szerint a szerkezetet Juan Roget találhatta fel, aki 1617-1624 között halhatott meg.

Az általa készített eszköz ezután jutott el északra, ahol aztán hárman egyszerre jelentkeztek az eszköz feltalálásával. Hans Lipperhey szabvány-kérelmén az 1608. október 2-i dátum szerepel, míg egy hasonló beadványt ismerünk október 14-éről, illetve 17-éről is, amikor az alkmaari Jacob Metius is kérelmet nyújtott be az ügyben.

Pelling szerint bár a történelemben több olyan esetet ismerünk, amikor egyszerre találnak fel dolgokat, jelen esetben jó oka van a párhuzamos beadványoknak: azt ugyanis a spanyoloktól vehették meg vagy lophatták el.

A férfi akkor kezdett el az üggyel foglalkozni, amikor az interneten felfedezte Simon de Guilleuma látszerész és amatőr történész 1959-es tanulmányát. Abban a férfi Girolamo Sirtori 1609-es leírását dolgozta fel, amelyben szó esik a Juan Roget-val történt találkozójáról, akit a könyv a teleszkóp igazi feltalálójaként emleget.

A tanulmányból kiderül, hogy Guilleuma utánajárt az esetnek, és lenyomozta Roget életét, akiről kiderült, hogy pontosan ott és akkor élt, amikorra azt az 1609-es könyv teszi. Ráadásul az is egyértelművé vált, hogy több rokona foglakozott optikai eszközök készítésével, és ő is több hasonló szerkezetet készített: az első komolyabb termék 1593-ból származik. Roget azonban nem látta meg a termék üzleti hasznát.

Épp ezért jött kapóra mindez a holland kereskedőknek, akik a History Today cikke szerint mintegy ellopták a találmányt, majd azt otthon többeknek is eladták, akik aztán saját nevük alatt szabadalmaztatták a távolbalátó eszköz ötletét. Pelling viszont szeretne többet is megtudni az ügyről, ezért már kapcsolatban lépett a de Guilleuma családdal, hogy személyesen is áttanulmányozhassa a történész munkásságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár