2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Elköltöztették a bronzkori szaunát

2008. augusztus 26. 15:04

Egy bronzkori építmény, amely minden bizonnyal egyfajta szaunaként üzemelhetett, most megmenekült az enyészettől: a régészek egy csoportja biztonságos helyre szállította a köveket.

Az i.e. 1500-1200 között készült építményt a Shetland-szigetek egyikén, Bressay partjainál ásták ki nyolc évvel ezelőtt egy bronzkori lelőhelyen, `Cruester megégett dombjában`. Shetland vagy más néven a Shetland szigetek (régies betűzéssel Zetland, korábban Hjaltland) szigetcsoport az Orkney-szigetek és Feröer között, Skócia szárazföldjétől északra található.

Az eredeti építmény - költözés hétről-hétre

Idén nyáron azonban a part menti erózió fokozódásával a helyi történészek és régészek kampányt indítottak az építmény megmentésére, és annak máshová történő elszállítására. Ez igencsak sürgető kérdés volt, hiszen a dombnak mostanra közel egyharmadát mosta el a tenger. Az építmény közepét ezért gondosan kiemelték, és miden követ megszámoztak, mielőtt azokat a Bressay-i Örökségi Központba szállították volna. A neolitikus építmény darabjai innen kerültek új helyükre, ahol a múlt héten tartották meg a létesítmény avatóünnepségét.

Az új hely kijelölése

A projektet vezető Douglas Coutts szerint az építmény az északi szigetek egyik legfontosabb valaha tett régészeti felfedezését jelentik. Az épület egy megégett kövekkel körülvett dombban rejtőzött, és azt minden bizonnyal szakrális ünnepségekre, főzésre vagy talán szaunázásokra használhatták.

Az építményben két külön helyiség találgató, amelyeket két folyosó köt össze: az egyik végén a kövek melegítésére szolgáló kemence található, míg a másikon egy földbe mélyesztett, két méter hosszú, egy méter széles tartály, amely fél méter mély. Bár a kutatók szerint Shetlandon közel 300 hasonló domb található, azok közül alig 4-5-öt tártak fel a régészek, és komplexitásában egyik sem mérhető a Cruester dombhoz.

A St. Andrews Egyetem kutatója, és a projektben szintén résztvevő Tom Dawson szerint a példát hamarosan több helyen is követhetik majd, hiszen Skóciában több ezer régészeti helyszínt fenyeget az erózió.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár