2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bíróság előtt védte Walesa Jaruzelskit

2008. augusztus 1. 16:15

Védelmébe vette Wojciech Jaruzelski tábornokot, egykori lengyel államfőt annak bírósági tárgyalásán szerdán a tanúként beidézett Lech Walesa volt államfő, Jaruzelski egykori esküdt ellenfele.

Az eljárás a lengyel tengermelléken, 1970. december 17-én kitört zavargások miatt indult meg az akkori nemzetvédelmi miniszter, a ma 85 esztendős agg tábornok ellen. Vele együtt ül a vádlottak padján Stanislaw Kociolek akkori miniszterelnök-helyettes, Tadeusz Tuczapski tábornok, Jaruzelski volt helyettese, valamint a munkástiltakozásokat leverő katonai egységek három parancsnoka. Egyikük sem tartja magát bűnösnek.

1970. december 12-én a lengyel kormány drasztikus élelmiszerár-emelést jelentett be. A tengermelléken utcára vonultak a tiltakozó munkások. A lázongás leverésére bevetették a katonaságot. Gdanskban, Gdyniában, Szczecinben és Elblagban a katonák rálőttek a tüntetőkre, 44-en meghaltak, több mint 1160-an megsebesültek.

Jaruzelski és öt vádlott-társa életfogytiglani szabadságvesztést kaphat, ha bűnösnek találják őket abban, hogy olyan parancsokat adtak ki, amelyek következményeiként halálesetek történtek. "A tábornoknak nem sok szava volt. Akkor a pártfőtitkár diktált" - mondta a varsói körzeti bíróság előtt Walesa, arra a kérdésre válaszolva, hogy ki adta ki a tűzparancsot 1970-ben. "Azt kell mondanunk, hogy az akkori rendszer a függőségen alapult, a döntéseket nem itt hozták" - tette hozzá részletezés nélkül.

Mint mondta, nem az egyes embereket, hanem inkább a rendszert teszi felelőssé az akkor történtekért. Saját szerepéről szólva azt vallotta, hogy a rendőrség kérésére igyekezett csillapítani a felbőszült tömeget. "Sikerült bejutnom a kapitányságra, hogy elérjem a letartóztatott hajógyáriak elengedését, és azt, hogy ne támadják meg a tüntetőket" - vallotta a Szolidaritás független szakszervezet későbbi alapítója.

"A parancsnok erre ígéretet is tett nekem, és arra kért, hogy hassak a tömegre" - mondta a volt elnök, hozzátéve, hogy bár sikerült lecsendesítenie a tömeget, a rendőrség mégis rátámadt a tüntetőkre, akik kövekkel dobálták meg a kapitányságot. Walesa tanúvallomását rezzenéstelen arccal hallgatta a vádlottak padján a hagyományos napszemüvegében ülő tábornok, aki nem tett fel kérdéseket a tanúnak, a tárgyalás szünetében pedig kezet fogott és elbeszélgetett egykori ellenfelével.

Jaruzelskit a Nobel-békedíjas Walesa váltotta az elnöki székben 1990-ben, a kommunizmus bukása után megtartott első szabad választásokat követően Lengyelországban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár