2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamisítvány lehet a Végzet köve

2008. június 18. 10:15

A Skócia egyik leghíresebb, és az ország identitásának szerves részét képező koronázókő csupán egy középkori, vagy éppen 20. századi hamisítvány lehet.

A legenda szerint Jákobnak ez a kő volt a párnája, amikor a mennyi létráról álmodott, majd a kilencedik századtól a skót, angol és brit uralkodókat ezen az ősi koronázó helyen iktatták be tisztségükbe. A követ 1296-ban I. Edvárd szállíttatta a Westminster apátságba, ahol 1996-ig volt a központi trónszék alatt.

Azt aztán 12 évvel ezelőtt ünnepélyes keretek között visszaadták a skótoknak. Az ereklyét azóta több tízezren nézték meg Edinburgh kastélyában, és azt a mai napig a skót függetlenség egyik legfőbb szimbólumának tartják. A skót miniszterelnök szerint azonban csak egy értéktelen homokkődarabot kaptak vissza.

Szerinte a kövek első cseréjére akkor kerülhetett sor, amikor Edvárd 1296-ban lerohanta a Scone apátságot (amelynek pontos helyét még ma is keresik). A szerzetesekben ugyanis lehetett annyi realitásérzék, hogy felmérték: a közelgő invázióval a biztos halál vár rájuk, így a követ magukkal kell vinni, és elrejteni a közeli hegyekben.

Salmond másban is szkeptikus: szerinte ugyanis lehet, hogy a skótok még csak nem is ezt a követ kapták vissza. 1950-ben ugyanis egy csoport radikális nacionalista diák a Végzet kövét ellopta Westminsterből. A kő azonban még időben megkerült, és II. Erzsébet 1953-as koronázásakor is ezt használták már. A pletykák szerint ennek ellenére Baillie Robert Gray, egy glasgow-i kőműves a biztonság kedvéért másolatokat készített róla,

A botrányos bejelentésre egy olyan filmbemutató kapcsán került sor, amely a lopás történetét mutatja be Robert Carlyle és Billy Boyd főszereplésével. Ian Hamilton, az 58 évvel ezelőtti rablás egyik résztvevője a bemutatón elmondta, hogy akkor mindannyian meg voltak győződve arról, hogy a valódi követ lopják el. A Westminster apátság szóvivője is nyilatkozott az ügyben, és bár elismerik, hogy lehet, hogy a skótoknak igaza van, ők mindvégig hittek a kő hitelességében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár