Nyúlgalantin, Pompadour omlett és rákmeridon
2008. június 12. 15:06
Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg egy történelmi tükröt is tartó izgalmas szakácskönyv, amely Thuróczy Károlyné nevéhez fűződik.
Korábban
A Fríg Kiadó kiadványa nemcsak szakácskönyv, hanem családhistória is, történelmi adalékokkal, dokumentumértékű képekkel azokról az időkről, amikor még hosszú, fehér, bokáig érő habos-fodros ruhákban teniszeztek az úrilányok. Madarász Margit Thuróczy Károlynak, Nyitra vármegye alispánjának felesége volt. Nem született gyermeke, így kimeríthetetlen energiáját háztartásának szentelte: messze földön híres, nagy házat vitt.
A szakácskönyv, amely mintegy 100 évvel ezelőtt született, 937 receptet tartalmaz: a hétköznapi filléres étkektől a ma már elképzelhetetlenül drága ételekig. Ismeretlen fogásokban sincs hiány, valamint a mai - nem szakmai - olvasóközönség számára különös nevekben: pofézli, snepf és galantin is megtalálható az oldalakon. Az ételnevek olykor németül, vagy németesen magyarul (Stégernudli) máskor angolul vagy franciául szerepelnek: a teljes következetlenség is jól mutatja, hogy egy házi, kézzel írt szakácskönyvről van szó.
Némely recept mellett zárójelben olvasható a szerző "ítélete" is: a "kitűnő" vagy "jó" jelzők garantálják a végeredményt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a könyv nem kezdő háziasszonyoknak készült. Sokszor csak nagyjából vannak megadva hozzávalók és az is, hogy hány személyre készül az étel. A recept célja felhívni a figyelmet - feltételezve az alapfokú konyhai tudást - az újfajta összetételre vagy technológiára.
Izgalmas látni, hogy kiktől tanult Thuróczy Károlyné: a világ leghíresebb szállodáinak - Ritz, Carlton, Sacher - séfjeinek receptjei mellett van olyan szilvás lepény, amely család, Keresztesék nevét őrzi, a másik Thalyiékét, a harmadik Anciét, a negyedik Ottilkáét, az ötödik Sáriét. Egyes fejezeteken keresztül pedig egyenesen hercegi családok háztartásaiba kukkanthat be az olvasó: szerepelnek például olyan édességek, amelyeket Käthe von Beschwitz készített Schönburg hercegéknél, köztük a oberoderwitzi epertorta, a rizskrém, a gríz poharakban, avagy az andalúziai barack.
A mai generációk számára teljesen ismeretlen ételek is feltűnnek, mint a fagyasztott mogyoró, a sült eperfagylalt, a velő vandli, a kenyérleves, a pralinétorta vagy az isten gyalulta tök. A kötet érdekes kordokumentuma a folttisztításnak: számos olyan házi praktikát is bemutat, amely mára már feledésbe merült.
(Múlt-kor/MTI)
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
Őskor
- Már az ókor óta végeznek sikeres koponyaműtéteket
- Székeket akart vásárolni az ebédlőbe, végül a Stonehenge-t vette meg az angol ügyvéd
- Súlyosan károsította a kilélegzett szén-dioxid és a mesterséges világítás a lascaux-i barlangrajzokat
- Ragadozó állatok által elejtett prédák maradványaival táplálkozhatott Samu
- Végigkísérte az emberiség történelmét a trepanáció gyakorlata
- Évezredeken keresztül osztoznia kellett a Homo sapiensnek európai hatalmán
- Többször vezette ki Franciaországot a válságból Charles de Gaulle 16:05
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter 15:05
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását 09:06
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély 09:05
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra tegnap
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla tegnap