2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ledöntötték Kolumbusz szobrát

2004. október 18. 09:30

Október 12-e egész Dél-Amerika területén nemzeti ünnepnap, Kolumbusz napja (Dia de la Raza). A venezuelai kormány azonban szakítva a hagyományokkal, 2004-ben ezt a napot a Bennszülött Ellenállás napjává (Dia de la Resistencia Indigena) nyilvánította. A rabszolgaság intézményén alapuló brutális abszolutizmus bevezetőjeként megismert Kolumbusz szobrát ledöntötték Venezuela fővárosában, Caracasban.

A Caracas centrumában álló bronz Kolumbusz szobrot először feliratokkal és transzparensekkel aggatták tele, majd egy tüntető a szobor tetejére mászva erős halászkötelet tekert Kolumbusz nyaka köré. A kötél segítségével döntötték le a szobrot, majd végighúzták Caracas utcáin, végül fellógatták egy fára és darabokra törték. A rendőrség könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel érkezett a helyszínre, s öt embert őrizetbe vett.

Az első konkvisztádorok Venezuelát Kis-Velencének nevezték a Maracaibo-öböl faoszlopokon álló indián házairól. A partraszállással elkezdődött népirtásról maga Kolumbusz és Bartolome de las Casas is részletesen beszámol naplójában. A spanyol misszionárius leírta, amint szeme láttára 3000 embert megerőszakoltak, megcsonkítottak, lefejeztek. Levágták a gyerekek lábait, forró szappanoldatot öntöttek egyesek torkába, másokat kettévágtak: fogadásokat kötöttek, hogy ez sikerül-e egyetlen kardcsapással, illetve volt, hogy kutyákkal tépettek szét indiánokat.

David E. Stannard történész, az Amerikai Holokauszt (American Holocaust: The Conquest of the New World, 1992) szerzője szerint ez volt a történelem legnagyobb méretű tömegmészárlása: több mint 100 millió bennszülött pusztult el az európaiak uralma alatt.

Kolumbusz napján százmillió bennszülött kiirtására és a rabszolgaság intézményén alapuló brutális abszolutizmus bevezetésére kell emlékeznünk. Venezuelában Kolumbusz hódítását holokausztnak tekintik, melynek során a bennszülöttek kilencven százalékát irtották ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár