2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A pollen elárulja a hajóroncsok korát

2004. február 16. 09:01

Serge Muller, a Montpellier Egyetem II. kutatója azt állítja: a hajóroncsokban talált, egy-egy régióra jellemző növények pollenszemcséi nyomravezethetik a kutatókat a hajó eredeti építési helyének azonosításában.

Korábban

Megtalálták Dareiosz hajóhadának roncsait
Görög és kanadai régészek arra számítanak: feltárhatják az i. e. 492-ben Athosz hegyénél megsemmisült perzsa hajóhad maradványait. A flottát Dareiosz perzsa király indította Hellász leigázására.
Kalózhajót találtak Walesben
A 2002-ben az Usk folyón, Newportnál talált roncs valószínűleg a `Királycsinálóként` is ismert Warwick earljének, az egyik leghatalmasabb 15. századi angol nemesúrnak a tulajdonában állt.
Ókori kikötő Nápoly alatt
A nápolyi metró építésekor megtalálták Neapolis ókori kikötőjét a város egyik legforgalmasabb tere alatt 13 méterrel.
3000 éves hajót rekonstruáltak
Vízre bocsátották a Kréta szigetén lévő Hania kikötőjében a mínoszi hajók első életnagyságú másolatát, amelyet hajózási régészek építettek egy év alatt.
Beszélő hajóroncs
A Langstone mellett tavasszal fellelt hajóroncs valamikor az 5. és a 7. század között süllyedhetett el.

Az árulkodó virágpor

Muller szerint a deszkák összeillesztésekor használt ragasztó `foglyul ejti` a virágport, így valóságos `születési bizonyítványt` állít ki az ódon hajókról. Robert Hohlfelder, a boulderi University of Colorado régésze rendkívüli eredményeket vár az új eljárástól. `Állandóan új és új módszereken törjük a fejünket. Jelenleg alig állnak rendelkezésünkre a hajóroncsok precíz vizsgálatára alkalmas metódusok.`

Muller már ki is próbálta a módszert egy Dél-Franciaország partjainál elsüllyedt gályán. Kutatásai szerint a jelenleg Cap d'Agde kikötője közelében heverő Baie-de-l'Amitié-t Itáliától keletre építették 2000 évvel ezelőtt. Márpedig ha ez így van, a történészeknek jó okuk lesz felülvizsgálni eddigi állításaikat a kor tengeri közlekedéséről. Leginkább pedig azt, mely szerint a Baie-de-l'Amitié-hez hasonló kisebb gályákat csakis rövidtávú szállításra használták. A pollen-vizsgálat bebizonyította: a hajó igenis átszelhette a Földközi-tengert.

Ezt az elképzelést Hohlfelder is osztja. Mint a régész a Science-nek elmondta, nem volna meglepve, ha bebizonyosodna: a hajók igenis megtették ezt a hosszú utat, hogy szőlőt vagy bort szállítsanak egyik távoli kikötőből a másikba. "A borászat nem állt mindig magas szinten Franciaországban. Ebben az időben rengeteg bort importáltak Itáliából" - magyarázta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár