2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2. világháborús repülőgéphordozó roncsára bukkantak a kaliforniai partoknál

2015. április 17. 13:06 MTI

Hatvannégy évvel az elsüllyesztése után megtalálták az Independence második világháborús amerikai repülőgéphordozó roncsát a kaliforniai partok közelében - jelentette be csütörtökön honlapján az Amerikai Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

A hivatal magáncégekkel és a haditengerészettel együttműködésben azonosította a csendes-óceáni hadműveletekben kulcsszerepet játszó, majd a kísérleti atomrobbantásokban felhasznált hadihajó "meghökkentően érintetlen" maradványát 800 méter mélyen a Monterey Bay Tengeri Nemzeti Parkban, a Farallon-szigetek közelében, negyven kilométerre San Franciscótól.

A robotbúvárhajóval készült felvételeken jól kivehető a hajótörzs, a felszállófedélzet, sőt a hajó hangárjában egy repülőgép is - közölte a NOAA. Az Independence 1943 novembere és 1945 augusztusa között vett részt a második világháborús tengeri harcokban a Csendes-óceán középső és nyugati részén. Később 90 másik hajóval együtt a Bikini-korallszigetekhez vezényelték, hogy lemérjék rajta a kísérleti atomrobbantások hatását.

A repülőgéphordozó megrongálódott a lökéshullámoktól, a hőségtől és a sugárzástól, de több tucat más hajóval együtt túlélte az 1946-os nukleáris kísérleteket. A többi megmaradt hajóval együtt visszavontatták a San Franciscó-i Hunters Point hadikikötőbe, ahol rajtuk tanulmányozták a radioaktivitás hatását és a sugárszennyezés semlegesítését.

Az öregedő és a robbantásokban megsérült hajót 1951. január 26-án kivontatták a nyílt tengerre és a Farallon-szigetek közelében elsüllyesztették. Az oceanográfiai és légköri hivatal kétéves projekt keretében kutatja fel és tanulmányozza a Farallones-öböl Tengeri Nemzeti Park és a környező vizek mélyén fekvő "történelmi" hajóroncsokat. A kutatók 300 hajót sejtenek a tengerfenéken a térségben, és közülük az Independence fekszik a legmélyebben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár