2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1984 - A kettétört olimpia

2014. november 26. 14:55 MTI

A szocialista országok, köztük Magyarország által bojkottált Los Angeles-i olimpia hátteréről szól az a leginkább érintett sportolókat is megszólaltató, 1984 - A kettétört olimpia című könyv, amelyet szerdán sajtótájékoztató keretében mutattak be az egykori Népstadionban. 

A médiaeseményt különleges helyszínen, jelesül abban az épületrészben tartották, ahol a bojkottról szóló szavazást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) harminc évvel ezelőtti ülésén megejtették.

A Kék Európa Stúdió gondozásában napvilágot látott 400 oldalas műben - amint azt a kiadó igazgatója, a könyvet szerkesztő Harle Tamás elmondta - több mint másfélszáz magyar versenyző emlékezik vissza a történtekre. Közülük többen a bemutatón is jelen voltak, s amint azt a társak nevében is szóló vívó, a világbajnok - akkor már olimpiai bronzérmes - Stefanek Gertrúd leszögezte: valósággal letaglózta őket a következményeket illetően karriereket, sportpályafutásokat, olykor életeket kettétörő bejelentés, hogy nem mennek Los Angelesbe.

A korábbi öttusázó, 1988-ban csapatban olimpiai aranyérmes, szintén világbajnok Fábián László, a MOB jelenlegi sportigazgatója egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott, hogy magyar szempontból igen sikeres olimpia lehetett volna az 1984-es.

Az 1987-es születésű szerző, az elsőkönyves Radványi Benedek kitért rá: miközben összegyűjtötte, az érintettek hogyan élték meg a bojkottot, olyan kérdésekre is választ talált, mint például hogy miért lehettek ott a románok a három évtizeddel ezelőtti nyári játékokon, s a magyarok miért nem, vagy hogy kötelező volt-e a bojkott, a Szovjetunió melletti felsorakozás, avagy kínálkozott volna más lehetőség is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár