2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

1919 nyarán Nagy-Britanniában is úgy tűnt, bolsevik hatalomátvétel következhet be

2020. június 16. 17:58 Múlt-kor

Káosz Liverpoolban

Az egyenruhások tehát éppen augusztus elsején, pénteken – a háromnapos hétvége kezdetén – eltűntek a nagyváros utcáiról, és kezdetét vette a fosztogatás Liverpool minden részén. A csőcselék a ruhaüzleteket, a vegyesboltokat, az áruházakat, de még a hangszerboltokat is kifosztotta.

A szeszesitalokat árusító üzletek kiemelt célpontot jelentettek. Ahogy a The Times tudósítója fogalmazott: „A levegő a széttörő óriási kirakatüvegek dörejétől visszhangzott!”

Azonban a katonák többszörös szuronyrohamai, a páncélautók bevetése és egy helyi bíró szava sem hatott, aki felolvasta a tömeg előtt a zavargásokról szóló törvényt.

Csak vasárnap, miután sztrájktörő rendőrök polgárőrökkel karöltve – és a katonák által megtámogatva – sokakat megbotoztak, sikerült a fosztogatásnak véget vetni, és a sztrájk is kifulladt.

A kormány azonban rákényszerült arra, hogy az erőszakos fellépés mellett néhány engedményt is tegyen, hogy megelőzze a jövőben a hasonló eseteket.

Bevezettek egy jobb fizetési skálát – amelynek kezdő fizetése éppen három font tíz shilling lett, és amely a szolgálati idő növekedésével akár egy fontot is emelkedhetett a közrendőrök körében –, és hivatalos szakszervezetet is engedélyeztek a Rendőrszövetség (Police Federation) formájában.

Egyúttal azonban törvénnyel tiltották meg a szervezett fellépést a rendőröknek (e tilalom ma is érvényben van), és elbocsátottak minden, Edward Shortt belügyminiszter szavaival élve „zendülő” rendőrt is – sokukat feketelistára helyezték, hogy máshol se találjanak munkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Egy rendőr a botjával megüt egy tüntetőt Glasgow-ban, 1919. január 31. (kép forrása: Getty Images)Sztrájkoló rendőrök (kép forrása: oldpolicecellsmuseum.org.uk)Harckocsik Liverpoolban egy képeslapon, 1919. augusztus (kép forrása: Flickr)Brit katonák a nyugati fronton, 1917. (kép forrása: Wikimedia Commons)Önkéntes által rendőri kísérettel vezetett omnibusz az 1926-os általános sztrájk idején, a megállóban katonák őrködnek (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy brit hajó vegyes összetételű legénysége 1919-ben (kép forrása: libcom.org)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár