2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

18. századi tömegsírt találtak Hollandiában

2022. május 11. 18:00 MTI

Holland régészek egy 18. századi tömegsírt tártak fel Vianenben. A sírban egy tábori kórházban elhunyt brit katonák maradványai voltak. Mint most kiderült: a harci sérüléseikből éppen kigyógyultak volna, amikor beütött egy kórházi fertőzés.

Vianen

A tömegsírt 2020 novemberében fedezték fel a közép-hollandiai Vianen település régi falainál. A maradványokat azóta April Pijpelnik törvényszéki antropológus vizsgálta meg. Megállapítása szerint a sírba négy kivétellel férfiakat temetettek, akik főleg Anglia déli részéről származtak.

„Nagy valószínűséggel ezek a fiatalemberek a franciák ellen jöttek harcolni” – mondta el a BBC-nek, hozzátéve, hogy a katonák a tábori kórház rossz higiéniai viszonyai miatt veszthették életüket. Eleinte úgy vélték, a csatában szerzett sérüléseikbe haltak bele, de a vizsgálat kiderítette, hogy 85 százalékuk valamilyen fertőzést kapott, miközben a harcmezőn szerzett sebeik szinte teljesen begyógyultak – magyarázta a tudós.

Hat csontvázból vettek mintát, és az izotópos elemzés azt mutatta ki, hogy egyikük Anglia déli részéről, feltehetően Cornwallból érkezett, egy másikuk Cornwall déli részéről, egy harmadik pedig angol városi környezetből. Két további maradvány olyan emberé volt, aki Hollandia területén élt ugyan, de angol ősei lehettek. Több katona Németországból származott.

A sebesült katonákat a vianeni Batestein vár tábori kórházában ápolták. Mivel tömegsírban feküdtek, és mind ugyanolyan körülmények között haltak meg, a hat maradvány vizsgálata elegendő volt – mondta Hans Veenstra, a kutatáson dolgozó régész.

A 18. században a térségben két háború dúlt, de csak az egyikben harcoltak brit katonák: az 1793 és 1795 közötti háborúban, amely az első koalíciós háború része volt, és a forradalom utáni Franciaország és több európai hatalom, köztük az Egyesült Királyság, Oroszország, Poroszország, Spanyolország, Hollandia és Ausztria között zajlott.

Vianen környékén a Hessenből és Hannoverből érkezett német katonák együtt harcoltak az angolokkal.

A tömegsírban talált csontok mind az 1790-es évekből származnak. A brit katonákat a tömegsírtól nem messze kezelték, és a kutatók szerint a szűkös tábori körülmények miatt csökkent a bakteriális fertőzésekkel szembeni immunitásuk. A felnőtt áldozatok átlagéletkora 26 év körüli volt, bár az elhunytak között akadtak tizenévesek is. Körülbelül 60 százalékuknál egy vagy több fertőzés nyomait mutatták ki, amelyeket a pneumococcus baktérium okozott.

Veenstra szerint a kutatás segített a korabeli történelem hiányzó darabjainak megértésében. Mint hozzáfűzte, a történelemkönyvek általában a hadseregről, tábornokokról, királyokról, királynőkről szólnak, sohasem az egyszerű emberekről, akik a piszkos munkát végzik. Ez a feltárás azért is nagyon érdekes, mivel rávilágít, hogy ezek a katonák szegénységben nőttek fel, sok éhezés és munka közepette, és a nehéz munka a hátukon már nyomot hagyott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár