2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Afrika múltjáról

2019. április 3. 08:31 Múlt-kor

1. A legősibb számolásra szolgáló tárgy Szváziföldről származik: a 44 ezer évesre becsült, bemetszésekkel teli Lembobo-csontot feltehetően holdnaptárként használták elődeink.

2. Az emberiség bölcsője kétségkívül Afrika volt. A „bölcső” pontos helye Afrikán belül azonban még vitatott: egyes kutatók Dél-Afrikára, mások Kelet-Afrikára voksolnak.

3. A Kr. e. 8 századtól a Kr. u. 4 századig fennálló, Kusita Királyság (a mai Szudán északi része) elhagyatott, romos fővárosában, Meroéban több mint 200 piramis hirdeti az ókori állam egykori dicsőségét. Meroé piramisainak száma majdnem kétszerese az Egyiptomban épültekének.

4. A 16. század elejétől a 19. század végéig terjedő időszakban a muzulmán rabszolgakereskedők megközelítőleg ötmillió afrikai őslakost szállítottak a Vörös-tengeren és az Indiai-óceánon át az ottani rabszolgapiacokra. A transzatlanti rabszolga-kereskedelem révén pedig – ugyanennyi idő alatt – becslések szerint 10-12 millió embert hurcoltak el a fekete kontinensről Amerikába

5. Az 1881 és 1914 között Afrika felosztásáért folytatott küzdelemben egyedül Etiópia volt képes győzedelmeskedni egy európai állam modern hadereje fölött. II. Menelik etióp császárnak az 1896-os aduai csatában sikerült levernie az országára törő olasz hadsereget.

6. A transzatlanti rabszolga-kereskedelem során az európai rabszolgakereskedők kihasználták egyes helyi, afrikai törzsek helyismeretét, akik az igényeknek megfelelően szállították le az „árut” a fehéreknek.

7. A HIV vírus Fekete-Afrikában alakult ki az 1920-as években. A kutatók szerint a vírus kiindulási helye a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa volt.

8. Az indiai függetlenségi mozgalom ikonikus alakja, Mahátma Gandhi beírta magát Afrika, közelebbről Dél-Afrika történelmébe is. Gandhi az elsők között volt, akik tiltakozást szerveztek a faji megkülönböztetés ellen. Az eseményre 1906-ban Johannesburgban került sor.

9. Az első, emberen végrehajtott szívátültetést egy dél-afrikai sebészfőorvos, Christiaan Barnard hajtotta végre Fokvárosban 1967-ben.

10. A több mint 5,4 millió emberéletet követelő második kongói háború (1998-2003) a legsúlyosabb fegyveres konfliktus volt a második világháború óta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár