2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a fogászat történetéből

2023. február 1. 19:05 Múlt-kor

Az ókorban széles körben elterjedt volt az a nézet, hogy a fogak a bennük rejtőző férgek miatt fájnak, amelyeket többek között békanyállal és szegekkel próbálták eltávolítani.

Fogorvosi vizsgálat

1. A világ első fogorvosa, akinek az utókor ismeri a nevét, a Kr. e. 27. században, Dzsószer fáraó uralkodása idején tevékenykedő Hesi-Re volt.

2. A világ ma ismert első, Kr. e. 2500 körül készített műfogsorára Mexikó területén bukkantak rá a régészek. A fogsorban a lekopott és elromlott fogakat párducfogakkal helyettesítették.

3. Az ókorban széles körben elterjedt volt az a nézet, hogy a fogak a bennük rejtőző férgek miatt fájnak, amelyeket többek között békanyállal és szegekkel próbálták eltávolítani.

4. A világon elsőként az etruszkok végeztek komoly fogászati tevékenységet. Fogaikat aranypánttal vagy huzallal fogták, és az első hidak is az itáliai népcsoporthoz köthetők.

5. A fogorvosok, fogbetegek és fogfájósok védőszentjét, Szent Apollóniát a Kr. u. 3. században, egy alexandriai keresztényellenes lázadás során a legenda szerint olyan erősen megütötték, hogy minden fogát elveszítette.

6. Japánban a 16. századtól egészen a 19. század végéig elterjedt volt a fa műfogsor viselése. Az első, amelyet ismerünk, egy buddhista apáca fa műfogsora, 1538-ból származik.

7. A foghúzás a középkorban elsősorban a borbélyok feladata volt, akik gyakran vásárokon felállított pódiumon végeztek – a sterilitás hiánya miatt rendkívül veszélyes – fogászati beavatkozásokat.

8. A modern fogászat atyjának a XIV. Lajos uralkodása idején született Pierre Fauchard-t tartják, aki már fogtöméssel és a gyökérkezelés egy korai formájával is próbálkozott.

9. A 17-18. századi kezdetleges fogorvosi műszereket a rokkához és varrógéphez hasonlóan lábbal hajtották.

10. George Washington 1793-ban, második elnöki ciklusa kezdetén mondta el az amerikai történelem legrövidebb, 135 szóból álló beiktatási beszédét, amely elsősorban az elnök rendkívül fájdalmas módon rögzített műfogsora miatt sikerült ennyire rövidre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár