2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a női katonákról

2015. június 10. 08:35

1. A 17. században egy Clarke közlegény néven ismert nő kilenc éven át szolgált a férjével egy alakulatban, míg végül a fia születése le nem buktatta.

2. A brit Hannah Snell a 18. században eredetileg eltűnt szerelme keresése miatt csatlakozott James Grey néven a hadsereghez, de később a haditengerészet kötelékeiben még Indiát is megjárta.

3. Az első nő, akinek háborúban szerzett sérülései miatt az amerikai kongresszus rokkantsági nyugdíjat szavazott meg, Margaret Corbin volt, aki az amerikai függetlenségi háború idején a Fort Washington-i csatában elesett férje ágyúját átvéve folytatta a harcot. 

4. Az USA történetének első fekete katonanőjét, a magát férfinak álcázó Cathay Williamst William Cathay néven sorozták be 1866-ban a Buffalo Soldierek közé. Csak két év után jöttek rá, hogy valójában nő.

5. Az amerikai polgárháborúban az Unió háborús erőfeszítéseit orvosként segítő, állítólagos kémtevékenységéért a konföderációs csapatok fogságába esett nőjogi aktivista, Mary Edwards Walker az egyetlen nő, aki az USA-ban megkapta a Medal of Honor kitüntetést.

6. Az első női katonai pilóta, az orosz Mihajlovna Sakovszkaja hercegnő 1914-ben felderítési feladatokat hajtott végre, ám árulás miatt bíróság elé állították, és életfogytiglani börtönre ítélték. 

7. Az első világháborúban egyedüliként harcokban is bevetett női zászlóaljakat az 1917. februári forradalom után állította fel az ideiglenes orosz kormány, amely így szerette volna további harcra buzdítani a háborúba belefáradt katonákat. 

8. A második világháborúban a németek által „éjszakai boszorkányoknak” elkeresztelt szovjet bombázópilóta-nők összesen több mint 23 ezer bevetésen vettek részt. A pilótanők csak éjszaka repültek, mivel gépeik nappali bevetésre túl lassúak lettek volna.

9. Minden idők legeredményesebb női mesterlövésze, a szovjet Ljudmila Pavlicsenko 309 ellenséges katonát lőtt le a második világháborúban.

10. Moammer Kadhafi líbiai diktátor védelmét a 80-as évek elejétől az elit katonai kiképzésben részesült, Amazon Gárda néven ismert női testőrség látta el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár