2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vacsoracsata a vaskorból

2012. március 23. 10:43

A vaskori kelták társadalmi és politikai státuszuk bebetonozását várták a hetedhét országra szóló lakomák megrendezésétől.

Két, egyenként 2600 éves kelta sírból gazdag leletek kerültek elő a minap, ami által az írás megjelenése előtti korok mindennapjaiba nyerhettek bepillantást a kutatók. Az ivóedények és más importeszközök megvizsgálása után világossá vált, hogy a mai Németország délnyugati részén élő kelták a Földközi-tenger mentén élő népekkel kereskedhettek.

„Sört inkább a barbárok ittak, míg a bor az elit kiváltsága volt, különösen ha az illető a kereskedelmi útvonal mentén élt” – összegezte kutatásait Kevin Cullen amerikai régész. Mivel szőlő ekkor még nem termett Közép-Európában, az importált bor a magas társadalmi státus indikátora volt. Nem maradtak azonban hazai ízek nélkül a kelták, akik a mézsör nagy kedvelői voltak: különböző virágokkal és gyógynövényekkel ízesítették „nemzeti italukat”, amely ugyan drágább volt a sörnél, de olcsóbb a bornál.

A felső társadalmi osztály képviselőinek legalább annyira fontos volt a sör minősége, mint a mennyisége. Sőt a római és görög történetíróktól azt is tudjuk, hogy a ruhájukat díszítették, de ezt pontosan szinte lehetetlen bizonyítani, mivel a leleteket már elnyűtte az idő. „Meseszép bőröveket találtunk az előkelő hölgyek sírjaiban, ezekre több ezer kapcsot tettek, a munka több órát vett igénybe” – így Cullen.

A kutatók szerint a díszítések nem csak a divatot szolgálták, az társadalmi rangot is jelentett, de a női fátylat összekötő tű például arról árulkodott, hogy az illető házas vagy anya volt. Több olyan díszítés is akadt, amiből a nemiségre lehetett következtetni: ha a karkötő a bal kézen volt, viselője férfi volt, a mindkét karon viselt ékszer viszont egyértelműen a gyengébbik nemre utalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár