2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pszichológus elemzi Csontváryt

2011. november 23. 15:20 MTI

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus ered hazánk egyik legnagyobb festőművésze, Csontváry Kosztka Tivadar lelkének nyomába szerdán a szegedi Móra Ferenc Múzeumban; a szakember arra próbál rávilágítani, mennyire volt őrült a művészzseni.

A múzeum közlése szerint a Látomástól az alkotásig - Csontváry életműve pszichobiográfiai megközelítésből című előadást a Csontváry-kiállítás termeiben tartják.

Csontváry egy iglói patika lépcsőjén ülve "égi üzenetet" hallott 27 éves korában. A művész visszaemlékezései szerint emiatt a hallucináció miatt kezdett el festeni és húsz évet adott magának, hogy igazán nagy művésszé váljon. Noha soha nem vett részt elmegyógyintézeti kezelésen, de életének több eleme is arra utal, hogy skizoid jellegű problémákkal küzdött. A művészen olyannyira eluralkodtak ezek a tünetek élete utolsó tíz évében, hogy képtelen volt újabb alkotásokat festeni - olvasható az összegzésben.

A múzeum ajánlója rámutat arra, hogy a pszichológiai gondok több nagy festő életét és munkásságát is meghatározták: a Csontváryval egy évben született Vincent van Gogh például egy elborult pillanatában levágta az egyik fülét.

Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus, a Szegedi Tudományegyetem oktatója Csontváry művei között beszél a festőóriás életéről és pszichológiai problémáiról. Művészetpszichológiai szempontból, Csontváry írásainak, önéletrajzainak és festményeinek segítségével igyekszik feltárni a festő igazi személyiségét - közölte a múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár