2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csontváry-kiállítás nyílt Szegeden

2011. október 16. 13:27 MTI

Csontváry Kosztka Tivadar negyven alkotásából nyílt kiállítás pénteken Szegeden és Szentesen.

A csongrádi megyeszékhelyen bemutatott huszonnégy mű legtöbbje a festő legtermékenyebb időszakában, 1903 és 1905 között készült. A pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából olyan híres festmények is Szegedre, a Móra Ferenc Múzeumba érkeztek, mint a Magányos cédrus vagy a Római híd Mosztárban és látható a művész valószínűleg utolsó befejezett képe, a Sétalovaglás a tengerparton is. A szentesi Koszta József Múzeumban a festő tizennégy korai képét csodálhatják meg a látogatók december közepéig.

Fogas Ottó Csongrád megyei múzeumigazgató a megnyitón elmondta: a tárlat igazi különlegesség, hiszen a pécsi Csontváry-múzeum 1973-as alapítása óta egy rövid 1994-es nyugat-európai bemutatót és a tavalyi isztambuli tárlatot leszámítva a baranyai városon kívül nem láthatta a közönség ezeket a festményeket.

A muzeológus felidézte, hogy Csontváry képeiből szinte ugyanezekből az alkotásokból 1947-ben a párizsi magyar nagykövetségen rendeztek kiállítást. A tárlatot megtekintő Picasso azt kérte, hadd maradhasson egy órát kettesben a festményekkel, a szervezők teljesítették a művész kérését, és most a szegediek is megkapják ezt az órát - fogalmazott az igazgató.

A kettős kiállítás címe Csontváry visszatér, mivel a festő élete több ponton is kötődik Csongrád megyéhez, ezen belül Szegedhez és Szenteshez. Csontváry Kosztka Tivadar fiatalemberként részt vett az 1879-es szegedi nagyárvíz mentési munkálataiban. Emlékiratai szerint a későbbi festő számára a látott tragédia élete egyik meghatározó élménye volt, amely a víz motívumán keresztül több művében visszaköszön.

A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. Mielőtt azonban végleg festőnek állt volna, Eszék és a felvidéki Gács mellett Szentesen is dolgozott egy esztendőt patikusként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár