2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökség lesz a bayreuthi operaház

2011. február 1. 16:57 MTI

A bayreuthi Markgräfliches Opernhaust (Őrgrófsági operaház) és a schwetzingeni fejedelmi nyári rezidenciát is jelölte Németország az UNESCO világörökségek listájára.

A keddi határidőig benyújtott javaslatok alapján az UNESCO Világörökségi Bizottsága várhatóan 2012-ig dönt, addig független műemlékvédelmi szakértők vizsgálják a kérelmeket.

Az 1744 és 1748 között épült bajor operaház Németország egyetlen, eredeti állapotban megmaradt nagy barokk színháza. A javaslatokat benyújtó kulturális miniszteri konferencia szerint az épület egy letűnt kultúra egyik Európa-szerte fontos emléke. A fából készült színház a kor egyik legjelentősebb építésze, az olasz Giuseppe Galli Bibiena tervei alapján készült.

A Baden-Württemberg tartományban lévő schwetzingeni kastély a javaslattevők indoklása szerint a 18. századi Európára jellemző hagyományos nyári rezidencia egyik legautentikusabb példája. A kastélykert a kor különböző kertészeti stílusait ötvözi: az angol és francia stíluselemeket ötvöző parkban található melegház, fürdő és kerti - vallási funkcióval nem rendelkező, a toleranciát szimbolizáló - mecset is.

Bayreuth és a bajor állami kastélyok igazgatásáért felelős szervezet már tavaly is kérvényezte, hogy javasolják a bayreuthi "kis" operaháznak a világörökségek listájára való felvételét. Akkor a kulturális miniszteri konferencia végül az alfeldi Fagus Művek és öt természetes bükkfaerdő felvételét javasolta.

Az UNESCO Világörökségek listáján azok a tájak, természeti képződmények, épületek vagy városok szerepelnek, amelyek kiemelkedő kulturális vagy természeti jelentőséggel bírnak illetve egyedülállóak a világon. A világörökségi lista jelenleg 911 tételt tartalmaz: a világ 151 országának 704 kulturális, 180 természeti és 27 "vegyes" értékét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár