2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogathatóvá teszik a győri egyházmegye értékeit

2010. szeptember 13. 12:35 MTI

A győri Püspökvár és a Káptalandombon a szomszédságában lévő bazilika rejtett értékeit tárják fel a látogatók előtt, a lébényi román kori monostortemplom díszes homlokzatát pedig rekonstruálják 668 millió forintos beruházással - mondta Pápai Lajos megyés püspök a projektindító rendezvényen.

A programot 560 millió forinttal támogatja az Európai Unió a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. A megyés püspök ismertetése szerint a lébényi Szent Jakab Plébániatemplom hazánk egyik legjelentősebb középkori emléke. Jelentőségét növeli, hogy a vallási turizmus egyik fontos állomása is egyben, mivel ott ér véget a magyarországi Szent Jakab-út.

Az évszázados műemlék külső felújítása halaszthatatlanná vált. A további romlás megelőzése érdekében tetőzetét átépítik, kődíszeit felújítják, és a teljes külsőt rekonstruálják. A közelében lévő régi barokk plébániaépületet turisztikai fogadóépületté alakítják, ez a templom történetét bemutató kiállításnak ad otthont, egyben pihenőhelyül szolgál a zarándokoknak.

A győri Káptalandomb egyik díszét, a Püspökvár tornyát látogathatóvá teszik a projekt keretében, s a torony termeiben a püspökség és a Püspökvár történetét bemutató kiállítást nyitnak. A bazilikában is bővülnek a látnivalók, két termet látogathatóvá tesznek a székesegyház építéstörténetét, valamint a vérrel könnyező Szűzanya-kegykép kultuszát bemutató kiállításnak.

A Káptalandomb egyik műemléképületében egyháztörténeti kiállítást nyitnak. Ennek az épületnek különleges értéke egy teljes falfelületet beborító freskó és egy gótikus ablakrészlet, amelyet az egyik emeleti teremben tártak fel a rekonstrukciót megelőző munkálatok során. Az udvaron turistapihenőt rendeznek be, míg a szomszédos épületben információs központ fogadja majd a vendégeket.

A fejlesztés révén megteremtik azt a ma már nélkülözhetetlen turisztikai infrastruktúrát, amely minden bizonnyal hozzájárul Győr turisztikai vonzerejének növeléséhez - foglalta össze a beruházás célját Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár