2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra látható a Sikoly

2008. május 23. 08:00

Újra kiállítják Oslóban Munch Sikoly című festményének négy éve elrabolt változatát, amely 2006-ban került elő.

A norvég expresszionista festő A Sikoly és A Madonna című képeit 2004. augusztus 22-én rabolták el fényes nappal az olsói Munch-múzeumból. A világhírű festményeket az álarcos rablók a látogatók szeme láttára emelték le a falról és a teremőröket fegyverrel sakkban tartva villámgyorsan elmenekültek. A tetteseket egy év múlva elfogták, a képek viszont csak 2006-ban kerültek elő a rablásban is érintett David Toska a norvég keresztapa információi alapján.

A festmények maradandó károsodást szenvedtek. A restauráció másfél évig tartott, de a papírlemezre festett Sikoly bal alsó sarkáról nem sikerült eltüntetni a nedvességfoltot és mindkét képen vágások nyoma látható. A felbecsülhetetlen értékű festmények most újra láthatóak egy külön a visszatérésük alkalmából rendezett kiállításon. A rablás után a múzeum bejáratánál a repülőtereken használt berendezésekhez hasonló ellenőrző kapukat helyeztek el, a termekben pedig biztonsági kamerákat szereltek fel.

A Sikoly Edvard Munch és az expresszionista festészet egyik legismertebb alkotása. A közkeletű értelmezés szerint a modern ember szorongásait, félelmeit kifejező festményből négy változat készült. A restaurációval párhuzamosan a szakértők a Munch-kutatás legújabb eredményei alapján újra katalogizálták a korai expresszionista festő életművét.

Ennek során arra jutottak, hogy az olsói Munch-múzeum gyűjteményébe tartozó, keltezés nélküli változat kétséget kizáróan nem 1893-ban, hanem minden bizonnyal 1910-ben készült. Egy olasz antropológus szerint egy firenzei múzeumban látható inka múmia adhatta az ihletet a festményhez.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár