2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A norvég keresztapa lopatta el a Munch-képeket

2006. december 4. 17:00

Noha a bíróság már több személyt elítélt Edvard Munch 2004-ben látványosan elrabolt, majd idén titokzatos körülmények között újra előkerült két festményének ügyében, az oslói rendőrség csütörtökön bejelentette: újabb feltételezett tettes személyét azonosították - de az illető már halott.

Az erről kiadott közlemény szerint a férfi - akit nem neveztek meg - november 3-án halt meg, valószínűleg heroin-túladagolás következtében.

Edvard Munch norvég expresszionista festő (1863-1944) A sikoly és A Madonna című világhírű képeit 2004. augusztus 22-én az oslói Munch-múzeumban fényes nappal, a látogatók szeme láttára álarcos rablók emelték le a falról és vitték el, sakkban tartva az őröket.

A megkerült képek

Az ügy több szereplőjét azóta már bíróság elé állították. Stian Skjoldról nem sikerült bebizonyítani, hogy ő volt az egyik álarcos rabló és első fokon felmentették. Petter Tharaldsen ellen az volt a vád, hogy ő vezette az Audi márkájú lopott autót, amelyen a rablók elmenekültek, ő nyolc évet kapott nem jogerősen: a fellebbviteli tárgyalást február 20-ra tűzték ki. Két másik vádlottat hét, illetve négy évi elzárásra ítéltek, az egyiket a képlopás megszervezése, a másikat bűnrészesség címén, három másikat pedig felmentettek.

A csütörtöki bejelentés arra utal, hogy időközben a rendőrség feltehetően kiderítette, ki volt a második álarcos képrabló. Az Aftonbladet című lap online kiadása szerint egy 27 éves férfiról van szó, akinek telefonját a rendőrség lehallgatta. A férfi valakinek elmondta az egyik telefon-beszélgetés során - értesült az Aftonbladet -, hogy a képrablásra David Toska, az alvilág ismert, jelenleg is börtönben ülő figurája adott megrendelést, amint azt a rendőrség már korábban is feltételezte.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár