2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktatúra képekben

2007. december 14. 13:00

Az 1948-1955 közötti Magyarország mindennapjait mutatja be a Kor-Képek című fotóalbum-sorozat legújabb, negyedik kötete - ismertette a nemrég megjelent könyvet az MTI elnöke.

Az MTI a Kor-képek fotóalbum-sorozat immár negyedik kötetével folytatja a mintegy 13 millió képet tartalmazó fotóarchívumában rejlő, eddig részben ismeretlen értékek közkinccsé tételét. A most bemutatott korszak az 1948-tól 1955-ig terjedő időszakot öleli fel. Ez a kor a kommunista párt totális hatalomátvételétől a Nagy Imre-féle reformkísérleteken, a Rákosi-restauráción át 1955-ig tart. Mint a korábbi albumokban, a fotók itt is túlmutatnak az eseménytörténeten, látványosan ábrázolják az emberek életének alakulását, kereteit.

Katonai díszszemle a Dózsa György úton. Budapest, 1954. április 4.

Dokumentumértékű képeket láthatunk a látványperekről, a házi agitációról, a rendőr felügyelte mélyszántásról, az éléskamra-vizitről. Mindez megannyi bizonyítéka annak, hogy milyen totálisan hatotta át a mindennapokat az állandó fenyegetettség.

Fiatal lány a margitszigeti Nemzeti Sportuszodában. Budapest, 1948. április 21.

A most megjelenő album anyagát az MTI-n kívül három fotóarchívumból válogatták: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárából, valamint a Sportmúzeum és a Rendőrmúzeum archívumából fontos képeket kaptak, amelyek egytől egyig a korszak megértését segítik. Az MTI archívumából származó (s jelenleg itt található) képek a kötetben Magyar Fotó jelöléssel szerepelnek, emlékeztetve arra, hogy 1947 őszétől az MTI Fotó 1956-os megalakulásáig a jogelődnek tekinthető Magyar Fotó Állami Vállalat Magyar Fotó néven publikálta fényképanyagát. (A kötetben megjelent 262 fotóból 216 az MTI archívumából származik.)

Próbaútra indul a Sztálin 70. születésnapjának tiszteletére 70-es járatszámot viselő Ikarus-trolibusz a Damjanich utcai remízből. Budapest, 1952. április 20.

"A korszak egyik fő jellemzője a félelem, a rendőri jelenlét"
- fogalmazott a kiadványt bemutatva Vince Mátyás. "Szomorú korszak, de nem csak szomorúság uralja, amint ez a képekből is kiderül" - vélekedett az elnök, majd hozzátette: "a korabeli MTI-s híreket olvasva hajmeresztő, hogy elődeink miket voltak képesek leírni, és az emberek mi mindent voltak képesek elhinni". Vince Mátyás  jelezte, hogy az elkövetkező öt évben évente egy-egy Kor-Képek kötet megjelentetését tervezi az MTI, így a fotóalbumok egészen 1990-ig, a rendszerváltásig mutatják majd be Magyarországot.

Kor-képek 1948-1955. Szerk.: Vince Mátyás. Glória kiadó, Bp., 2007. 360 o. 6900 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár