2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a romantikus rajzok géniuszáról

2007. november 18. 11:00

Zichy Mihály, a rajzoló fejedelem címmel december 14-én nyílik meg a Magyar Nemzeti Galéria és a szentpétervári Ermitázs közös kiállítása Budapesten.

Róka Enikő a kiállítás különlegességének nevezte azt a száz darabos, grafikákból álló kollekciót, amely a szentpétervári Ermitázsból érkezik Budapestre. Mint mondta, Zichy Mihály (1827-1906) életének egy jelentős részét Oroszországban töltötte, négy cár szolgálatában dolgozott és ebben az időszakban készített művei csak töredékesen ismertek hazánkban. Az orosz anyagnak köszönhetően viszont bemutathatóvá válik a teljes Zichy-életmű.

A kollekciót kiegészíti a hazai köz- és magángyűjtemények anyaga, így a festőművész életművét mintegy 300 alkotáson keresztül ismerhetik meg a látogatók - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy az orosz anyag nagyobb része a cári udvari életet örökíti meg, a dokumentarista képeken bálokat, koronázásokat, eljegyzéseket, színházi előadásokat, vadászatokat ábrázolt a festőművész. Emellett oroszországi tartózkodása alatt nagy orosz költők, Puskin és Lermontov műveihez is készített illusztrációkat, ezeket is felvonultatja a tárlat.

A korai, még Bécsben készült Zichy-művek (Mentőcsónak, Koporsólezárás) mellett a budapesti Szépművészeti Múzeum jóvoltából néhány kortárs művész alkotását is láthatja a közönség a nagyszabású kiállításon, amelynek második része Zichy leginkább ismert könyvillusztrátori munkásságát fogja bemutatni. Látható lesz az 1885 és 1888 között Madách Imre művéhez, Az ember tragédiájához készült illusztráció-sorozat, amely összesen húsz, nagyméretű szénrajzból áll. Zichy Mihály Arany János balladáit és Petőfi Sándor verseit illusztráló munkáit is felvonultatja a tárlat, amit a Zichy-család hagyatékának darabjai gazdagítanak.

A galéria munkatársa a kiállítás címét magyarázva kitért arra, hogy az 1880-as évektől kezdve a kritika, a közönség, a sajtó leginkább Munkácsy Mihályra osztotta a "festő fejedelem" szerepét. A két művészt összehasonlító kritikusok értékelésében bizonyos értelemben második helyre szorult Zichy. Ez a kép változott meg Zichy Mihály életének utolsó évében, amikor egy kritikus azt írta róla, hogy ő a "rajzoló fejedelem". Ettől az időszaktól kedve alakult ki az a toposz, hogy Munkácsy Mihály a festészet, Zichy Mihály a rajzolás géniusza.

Róka Enikő elmondta: még nem döntöttek a restaurátorok arról, hogy végül szerepel-e a kiállításon A rombolás géniuszának diadala című alkotás, amelyet Zichy főműveként tartanak számon. A 4,5 méterszer 5,5 méteres festményt ugyanis a múlt héten technikai akadályok miatt nem tudták elszállítani a Zala községben lévő emlékházból.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Zichy című művészeti albumot is. A Corvina Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet a hatalmas életműből a legjellemzőbb és legjelentősebb alkotásokat mutatja be. A szerző, Gellér Katalin elmondta, hogy a Zichy Mihály életművét végigkísérő, több munkáján is megjelenő "démon" témát fejtette ki a kötetben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár