2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt Vaszary életmű-kiállítása a Nemzeti Galériában

2007. október 19. 18:00

Vaszary János festőművész életművét felvonultató kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában; a válogatásban mintegy 350 alkotás szerepel, áttekintést nyújtva a művész sokszínű munkásságáról.

Úgy folytatta: `ha Vaszary János most itt lehetne, valószínűleg mély benyomást tenne rá ez a ma nyíló kiállítás és az a kiemelkedő színvonalú munkafolytonosság, amely a Magyar Nemzeti Galériában az elmúlt fél évszázadban végbement`. A miniszter felidézte, hogy amikor az intézmény 1957 októberében megnyitotta kapuit - még a Kossuth téren, a mai Néprajzi Múzeum épületében -, gyűjteménye körülbelül 25 ezer darabból állt. Ez a szám mára megnégyszereződött. `Több mint százezer magyar műtárgy van itt, köztük olyan alapművek, olyan ikonikus közkincsek, amelyeket ebben az országban mindenki ismer kisiskolástól a nyugdíjasig` - hangsúlyozta.

Hiller István kiemelte: "ami ma ezek között a falak között van, az képzőművészetünk szinte teljes lenyomata, időben és térben is a legátfogóbb ilyen típusú nemzeti gyűjtemény". A miniszter köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a galéria úgy képes tömegével "becsalogatni" az embereket, hogy közben valódi minőséget nyújt nekik. Közlése szerint a múzeumi élet számára ez az az út, amelyet követni kell. A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai nevében Kovács Tibor főigazgató köszöntötte a félszáz éves intézményt.

Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: az intézmény kétszer született. Először megalapításakor, 1957 októberében, ekkor a múzeum gyűjtőköre még csak a 19. századra és a 20. század első felére terjedt ki. A második születésnap akkora tehető, amikor döntés született arról, hogy a várba költözik az intézmény: 1973-ban gyűjteménye kiegészült, azóta az államalapítástól napjainkig foglalkozik a magyar képzőművészet értékeinek gyűjtésével, megőrzésével, feldolgozásával és közreadásával - tette hozzá.

Mint mondta, kétféle érték van a múzeumban: az egyik a műtárgy, a másik pedig az ott dolgozó emberek egyénisége, személyisége és munkája. Ezért a legfontosabbnak azt nevezte, hogy fejet hajtsanak mindazon emberek munkája előtt, akik a múzeumban az ötven év alatt dolgoztak.

Plesznivy Edit, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a közönség több mint négy évtized után láthatja ismét összegyűjtve a festőművész munkásságának kiemelkedő darabjait. Vaszary Jánosnak (1867-1939) ugyanis legutóbb 1961-ben volt önálló tárlata a Magyar Nemzeti Galériában. Az előzményekről szólva kitért arra, hogy több éves előkészítő munka előzet meg a kiállítást, amelyre végül 107 magán-, 55 köz- és egyházgyűjtemény, valamint 2 külföldi múzeum kölcsönzött műtárgyakat. A tárlat mintegy 200 festményt, 100 grafikát, számos iparművészeti alkotást és dokumentumot vonultat fel.

A művészettörténész ismertetése szerint a feburár 10-ig megtekinthető kiállítás időrendben követi végig a művész munkásságát, a pályaképen belül öt nagy korszakot különítve el. A pályakezdő művész főúri portréi és egyházi megrendelésre készült művei vezetik be a múzeum "A" épületszárnyában látható tárlatot, majd az 1900-as éveket bemutató összeállítás következik, melyben a szecesszió és a szimbolizmus áramlataihoz kapcsolódó táblaképek sorát Vaszary iparművészeti és alkalmazott grafikai munkái - gobelinjei, plakátjai és könyvművészeti remekei - gazdagítják.

Megjelennek az 1910-es évek elejének kubista formakísérletei is. Láthatóak Vaszary I. világháború idején haditudósítóként készített megrázó erejű, a katonák megpróbáltatásait ábrázló munkái. Emellett bemutatják azokat a műveket is, amelyek a nagyvárosi élet mozgalmasságát és a divatos fürdőhelyek mediterrán hangulatát közvetítik.

A kiállítás hírére több újonnan felfedezett alkotás mellett vagy eddig "lappangó" munkák is előkerültek. Ilyen az érsekvadkerti Szent András templom oltárképe, amely eddig ismeretlen volt a szakirodalomban. A kiállításhoz készült, színes reprodukciókkal illusztrált, bőségesen dokumentált tudományos katalógus a festő művészetelméleti tevékenységét, közéleti-szakmai aktivitását és főiskolai tanári munkásságát is tárgyalja.

A főigazgató végül beszámolt arról, hogy a Vaszary-tárlatot követően decemberben Zichy Mihály (1827-1906) festőművész életművéből nyílik az intézményben kiállítás, amelyre Szentpétervárról, az Ermitázsból egy csaknem száz darabból álló kollekció érkezik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár