2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötvenéves a Magyar Nemzeti Galéria

2007. január 8. 17:00

Művészettörténeti előadássorozattal és a restaurátorok munkáját bemutató kiállítással ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját az idén a Magyar Nemzeti Galéria.

A Magyar Nemzeti Galéria 1957. október 5-én nyílt meg a volt Kúria épületében, a Kossuth téren, ahol jelenleg a Néprajzi Múzeum működik. A magyar művészet alkotásainak gyűjtésére és bemutatására létrehozott intézmény gyűjteményének alapját a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtára, modern szobor- és éremgyűjteményének, valamint grafikai gyűjteményének magyar anyaga képezte.

A galéria 1975-ben költözött jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe. Gyűjteménye ezután a Szépművészeti Múzeum Régi Magyar Osztályának anyagával bővült, így lehetővé vált a magyarországi művészet teljes történetének bemutatása a XI. századtól napjainkig. A Gótikus táblaképek és faszobrok, valamint a Késő reneszánsz és barokk művészet állandó kiállítása 1979-ben nyílt meg.

Három év múlva a királyi palota egykori tróntermében a nagyközönség megtekinthette a Késő gótikus szárnyasoltárok állandó tárlatát, majd a Középkori és reneszánsz kőtárat is. A "C" épület földszintjén 1989-tól látható a Habsburg nádori kripta. Két évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Galéria kiállítóterei a Budavári Palota "A" épületével bővültek, miután a Ludwig Múzeum a Művészetek Palotájába költözött.

Az "Ötvenhét - Ötven hét" című, ingyenesen látogatható előadássorozat keretében a múzeum művészettörténészei mutatják be a gyűjtemény leghíresebb alkotásait, a kiállítás helyszínén - közölte Demeter Judit programmenedzser. Az ünnepi programok között szerepel az a kiállítás is, amely márciusban nyílik meg és ötven év kiemelkedő restaurálásait mutatja be. A tárlat csaknem száz művet vonultat fel a múzeumban restaurált műtárgyak közül, és látható lesz a munkafolyamat dokumentációja is.

Az Újraértelmezett hagyomány című kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó rendezvénye lesz, a tárlat a történeti korokban felvetett művészeti problémák és témák folytonosságát, újraértelmezését szemlélteti a régi és a mai mesterek, illetve a fiatal alkotók munkáinak együttes bemutatásával. A múzeumban októbertől látható Vaszary János gyűjteményes kiállítása, amely külföldi és magyarországi gyűjtemények anyagából válogatva mutatja majd be a festőművész életművét. Decemberben Zichy Mihály festőművész életművét bemutató tárlat nyílik, amelyre Szentpétervárról, az Ermitázsból egy csaknem száz darabból álló kollekció érkezik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár