2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Áltudományos kísérletek miatt kellett meghalniuk a náci orvos áldozatainak

2015. július 20. 16:45 MTI

August Hirt náci orvos áltudományos antropológiai gyűjteményének zsidó áldozataitól származó maradványokat azonosítottak a strasbourgi Törvényszéki Orvostani Intézetben - jelentette be a francia város polgármestere. 

Az áldozatok többségét más haláltáborokból szállították a Strasbourgtól mintegy hatvan kilométerre délnyugatra fekvő Natzweiler-Struthof német koncentrációs táborba, hogy ott végezzenek velük. A laboratóriumi üvegedényekben tárolt maradványokat július 9-én azonosította Raphael Toledano, aki már számos könyvben feltárta, hogy mi történt a második világháború alatt az intézetbe szállított áldozatok holttestével.

A strasbourgi polgármesteri hivatal közleménye szerint a maradványok - köztük egy gázkamraáldozat bőrmintái, bél-, illetve gyomortartalmak, valamint egy hamvasztáskor használt azonosító jegy - azon 86 áldozat egy részétől származnak, akiket az August Hirt, az egykori strasbourgi Reich Egyetem vezetője által kezdeményezett, zsidó emberek csontvázait felvonultató áltudományos gyűjtemény megvalósításáért öltek meg.

A mostanáig azonosítatlan maradványokat az intézet elzárt gyűjteményében őrizték. A polgármesteri hivatal szerint az üvegedényeken lévő címkék pontos információkkal szolgálnak és egy azonosítási szám is szerepel rajtuk, amely megegyezik az auschwitzi koncentrációs tábor egyik rabjának alkarjára tetovált számsorral. A maradványok azonosítása előtt Toledano birtokába került Camille Simonin, a strasbourgi intézet egykori professzorának 1952-es levele, amelyben a struthofi gázkamrák zsidó áldozatainak boncolásakor vett mintákat tartalmazó edényekről tett említést a szakember. A maradványokat most átadják a strasbourgi zsidó közösségnek, hogy méltó módon elföldelhessék őket.

A maradványok létezéséről, amelyet korábban a helyi tudományos közösség számos tagja és strasbourgi illetékesek is cáfoltak, Michel Cymes januárban megjelent Hippocrate aux enfers című könyvének megjelenése után bontakozott ki heves vita. Munkájában az orvos-író azt állította, hogy a strasbourgi intézet még mindig őriz mintákat August Hirt áldozataitól. A Natzweiler-Struthof tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett áprilisi megemlékezésen Francois Hollande francia elnök két dísztáblát avatott fel azon 86 zsidó áldozat emlékére, akiket 1943 augusztusában gázosítottak el Hirt gyűjteményének megvalósítása érdekében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár