A vérét is megihatták az 1200 éve feláldozott perui nőknek

2016. január 27. 19:30

Hat, a feltételezések szerint ősi szertartások keretében – jóval az inka civilizáció felemelkedése megelőzően – mintegy ezerkétszáz évvel ezelőtt feláldozott nő maradványait fedezték fel perui régészek.  

A vérét is megihatták az 1200 éve feláldozott perui nőknek

A maradványokat a perui fővárostól, Limától több száz kilométerre északra, Chiclayótól néhány kilométerre található Huaca Santa Rosában fekvő ősi templom területén találták meg. A templom egykoron a Peru északi részén 750-től mintegy 1375-ig virágzó ún. lambayaque kultúrahoz tartozott. A régióban élő emberek élénk kereskedelmi kapcsolatokat folytattak a mai Ecuador, Kolumbia és Chile területén élőkkel, és hatalmas templomok által uralt vallási komplexumokat emeltek. A kultúra végül a chimú birodalom által a 14. század végén rájuk mért vereség nyomán indult hanyatlásnak.

„Egy nagyjából 1200 éves templomot találtunk, amelynek volt egy, a papok által a nők isteneknek való feláldozására használt titkos kamrája. A helyiséget magáncélú szertartásokra használták. A rituálék helyszínéül szolgáló helyiség teljesen fennmaradt” – mondta el a felfedezésről az ásatás vezetője, Edgar Bracamonte. A régészek a csontvázak mellett kerámiaedényekre és egy láma maradványaira is rábukkantak. A kutatók feltételezik, hogy a nőket áldozati szertartás keretében ölhették meg.

Mindegyik koponya kelet felé, az Andok irányába néz, ami (a maradványok mellett elhelyezett tárgyakkal és állatcsontokkal egyetemben) arra utalhat, hogy az áldozatok olyan, inkák megjelenése előtti civilizációhoz tartozhattak, mint a moche (vagy mocsika), a wari és a cajamarca. A felfedezés egyúttal arra is rávilágít, hogy szoros kapcsolat lehetett a preinka kultúrák között. A koponyák pozíciója pedig azért is érdekes, mert a moche és a lambayaque kultúrához tartozó, feláldozott férfiak maradványait teljesen másképpen helyezték el.

„Ami különösen felkeltette a figyelmünket, az egy körülbelül 24 éves fiatal lány szokatlan pozíciója volt. A rámpa közepén helyezték el kerámiaedények és egy láma maradványai társaságában. Ez a felfedezés azért nagyon fontos, mert felfedi számunkra a mocsikák és a lambayaque kultúra közötti szoros kapcsolatot” – magyarázta Bracamonte.

Mint a kutató beszámolt róla, mindegyik áldozatot más helyen találták meg. A tudósok úgy vélik, hogy a nőket olyan szertartáson áldozták fel, amelynek akár még a vérük megivása is a részét képezhette. Mivel azonban a területen korábban nem találtak ebből az időszakból származó maradványokat, az áldozati szertartások pontos részletei nem ismertek, ám könnyen elképzelhető, hogy később az inkább is merítettek belőlük rítusaik során. Az áldozatok feltételezések szerint fogolyként vagy rabszolgaként kerülhettek a lambayaque kultúra területére.   

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma