Wari múmiákat fedeztek fel Limában

2013. október 25. 11:01 MTI

Az inka birodalom előtti, érintetlen, több mint ezeréves múmiákat fedeztek fel egy limai ásatáson perui régészek. A felnőtt és a gyermek, akiknek díszes szövetekbe csavart holttestét feltárták, a wari civilizációhoz tartoztak.


A szertartásos kelmékbe tekert két holttestre a perui főváros szívében folyó feltárások során egy eddig érintetlen sírhelyen akadtak rá - közölték a kutatók.

A Huaca Pucllana nagy piramisának hatodik feltárási szakaszában megtalált, két méter mély, a becslések szerint ezerévesnél is idősebb sír egy felnőtt és egy gyermek múmiáját, valamint sértetlen tárgyi leleteket tartalmazott. Noha a sír a nagy társadalmi változások háborgó korából származik, mégis épségben maradt fenn a későbbi nemzedékek változó kultúráinak évszázadain át.

Isabel Flores, a munkálatokat vezető régész elmondta: a felnőtt feltehetően takácsmester lehetett, a gyermeket pedig valószínűleg a felnőtt tiszteletére hozott áldozatul megölték és mellé temették el. Hozzátette: ha kibontják a testeket, meg tudják határozni a felnőtt korát, társadalmi helyzetét és nemét is.

A wari civilizáció i.sz. 600 és 1000 között virágzott a mai Limát is magába foglaló területen, hozzávetőlegesen 500 évvel az inka birodalom kialakulása előtt. A pucllanai ásatáson, a Lima központjával szomszédos Miraflores lakóövezetben eddig mintegy hetven wari sírhelyet tártak fel. Flores a legutóbbi felfedezést az ásatás legértékesebb kincsei közé sorolta.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma