Az FBI egy évtizeden át vizsgálta Hitler "színlelt" öngyilkosságát

2011. április 14. 08:19

Titkosítás alól feloldott FBI-iratok szerint az amerikai szövetségi nyomozó iroda több évtizeden át abban a hitben élt, hogy az 1945-ben öngyilkosságot elkövetett náci vezér még mindig él.


Hitler és Eva Braun 1945. április 29-én követett el öngyilkosságot a berlini bunkerben. 752 oldalnyi FBI-dokumentum szerint azonban az amerikai nyomozók továbbra is azt hitték, hogy a náci vezető egy argentin farmon bujkál, s egy dán, valamint egy New York-i hotelben száll meg. A J. Edgar Hoover vezette nyomozó iroda közel 30 éven át egy vaskos dossziét tartott fenn Hitlerről, az FBI pedig gondosan megvizsgált minden olyan esetet, amely azt feltételezte, hogy a Führer még életben van.

Hoover elrendelte, hogy vizsgálják meg: valóban öngyilkosságot "színlelt-e" 1945 áprilisában Hitler. Az igazság a szovjet hadseregen belül létrehozott SZMERS („Halál a kémekre”) kémelhárító szervezet jelentéséből derült ki, amely Hitler társainak vallomásaiból megállapította, hogy tényleg a Führer lőtte fejbe magát.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma