A vörösterror 133 napja

Zeman: a prágai tüntetés feloszlatása nem volt "mészárlás" 

2014. november 19. 15:54 MTI

Milos Zeman cseh államfő továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy az 1989. november 17-i prágai tüntetésen nem történt "mészárlás", ahogy azt az egykori rendszerváltást elindító esemény résztvevői és a jobboldaliak állítják.

1989

"A mészárlás egy halom halottat, a mészárlás pataknyi vért jelent. Ne túlozzunk, nehogy meghamisítsuk történelmünket" - jelentette ki Zeman szerdán Prágában egy sajtótájékoztatón.

1989. november 17-én Prágában hivatalosan engedélyezett diáknagygyűlés volt, amely az akkori rendszer elleni tüntetéssé változott és a rendőrség erővel oszlatta fel. Ez volt annak a "bársonyos forradalomnak" a kezdete, amelynek következtében a kommunista rendszer Csehszlovákiában is megbukott.

A prágai rendőrségi beavatkozás minősítésére elterjedt "mészárlás" kifejezést már korábban többen is vitatták. Hangsúlyozták, hogy ez nagy túlzás, hiszen akkor senki nem halt meg, senki nem szenvedett súlyos sérülést, míg például a romániai rendszerváltáshoz vezető, 1989. december 21-i bukaresti tüntetésen a rendőrség és a katonaság beavatkozásának több mint negyven halálos áldozata volt.

Zeman, aki 1989-ben szintén részt vett a karhatalmi erővel feloszlatott tüntetésen, már néhány nappal az évforduló előtt úgy fogalmazott: "ez nem volt véres mészárlás, nem volt semmiféle rendkívüli mészárlás, hanem egyike volt a korabeli megszokott tüntetéseknek".

Álláspontját többen élesen bírálták és azt vetik a szemére, hogy ezzel kisebbíti az egykori események súlyát. Ez a dolog és az elnök vulgáris szóhasználata egy korábbi rádióinterjúban vezetett ahhoz, hogy hétfőn, a bársonyos forradalom évfordulójáról szóló megemlékezések Prágában Zeman-ellenes tüntetéssé változtak.

Az államfő szerdán azt mondta: a kiabálás, a szitkozódás, a tojásdobálás nem a párbeszéd eszközei. A tüntetés szervezői szégyent hoztak Csehországra. "A jövő évi évfordulón meghívom a tüntetések szervezőit egy találkozóra, hogy kamerák nélkül szembesíthessük érveinket" - jelentette ki Zeman.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!