2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Világmúzeum lett a bécsi néprajzi múzeumból

2017. október 26. 15:54 MTI

Bécsi Világmúzeum néven nyitotta meg ismét a kapuit az elmúlt három évben nagyszabású renováláson átesett bécsi Néprajzi Múzeum. Az egyik csarnokot kifejezetten úgy alakították ki, hogy az interaktív kiállítási tárgyak révén élénk eszmecserére ösztönözze a látogatókat.

Bécsi Világmúzeum

A Heldenplatzon található négyezer négyzetméteres Weltmuseum Wien 14 kiállítótermében a világ öt kontinenséről származó több mint háromezer kincs, egyebek között a Mamlúk Birodalom idejéből való üveglámpások és himalájai rézdobok várják a látogatókat - írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

Az intézmény holland származású igazgatója, Steven Engelsman szerint különösen nagy hangsúlyt fektettek a gyűjteményben sorakozó darabok eredetére és történelmi jelentőségére, amelynek bemutatásában a tárgyak származási országaiban dolgozó kollégáik is tevékenyen részt vettek. Az egyik csarnokot kifejezetten úgy alakították ki, hogy az interaktív kiállítási tárgyak révén élénk eszmecserére ösztönözze a látogatókat.

A megújult múzeum egyik kiállítótermét két afrikai államnak, Beninnek és Etiópiának szentelték. A Bécsi Világmúzeum gyűjteményében ugyanis jelentős mennyiségű, Beninből származó műtárgy sorakozik, amelyeket a brit hadsereg zsákmányolt még a 19. század végén.

Tíz évvel ezelőtt az intézmény is részt vett az európai múzeumokat tömörítő Benin Dialogue Group nevű csoport megalapításában, amelynek tagjai most azt tervezik, hogy kölcsönadják gyűjteményeik egy részét egy állandó kiállítás számára Nigériában. A Hoskins Architects, a Ralph Appelbaum Associates és az Osztrák Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatal irányításával zajlott renoválási munkálatok eredményeként immár 1400 négyzetméternyi terület áll rendelkezésre az időszakos kiállítások számára.

A múzeum szerdai megnyitóünnepségeként André Heller osztrák művész álmodott meg egy szabadtéri performanszt a tolerancia, a tisztelet és az együttműködés jegyében.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!