2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Valóságos csodadrogként alkalmazták az európai nagyhatalmak a kokaint az I. világháborúban

2020. november 11. 19:59 Múlt-kor

Katonai érdeklődés

Európa fegyveres erői is lassacskán kezdték felismerni a koka egyedi tulajdonságait és lehetséges katonai felhasználhatóságát. Theodor Aschenbrandt bajor katonaorvos ismerte Friedrich Wöhler és tanítványa, Albert Niemann 1859-es felfedezését, amikor a két férfi elsőként szintetizált kokaint a kokacserjéből. Találmányukat a következő évben jelentették be, 1862-ben pedig az 1668-as alapítású darmstadti Merck gyógyszeripari cég megkezdte a kokain előállítását.

A Merck úgy hirdette termékét, mint „olyan stimulánst, amely kimondottan alkalmas a test munkaképességének növelésére bármiféle veszélyes mellékhatás nélkül.” 1883-ban Aschenbrandt végrehajtott egy kísérletet, melynek keretében gyakorlatozó katonáknak vízben feloldott kokaint adtak. „Felkeltettem a hadsereg érdeklődését, és további kutatásra ösztönöztem őket” – írta összefoglalójában. „Úgy gondolom, elegendő bizonyítékot adtam kimagasló hasznosságáról.”

Ebben az időben a szer katonai hasznát nem általános erő- és állóképesség-növelő hatásában, hanem étvágycsökkentő hatásában látták. Arra látták jónak, hogy 15-20%-kal csökkentsék a hadsereg élelmezésének költségeit. Sok európai és amerikai orvos kísérletezett azonban a kokainnal az újabb felhasználási területek felfedezése érdekében.

Ilyeneket nem csupán az orvoslásban (például az aneszteziológiában és a lázcsillapításban) találtak, de a sportban is. A sport a korabeli államok stratégiájában fontos eszköz volt, mivel felkészítette a fiatal fiúkat a katonaéletre. Aschenbrandt katonai felhasználásról szóló jóslatai helytállónak bizonyultak az első világháborúban, melynek során a drog bőségesen bizonyította általános harctéri hatékonyságát.

A kokain iránti kereslet igen alacsony maradt még az 1880-as évek végén is, előállítása azonban egyenletesen növekedett. A Merck gyártásáról elérhető statisztikák jól szemléltetik ezt. 1881 és 1884 között összesen 1,4 kilogrammnyi kokain-hidrokloridot állított elő, csak 1885-ben viszont már csaknem 30 kilogrammnyit.

1913-ban a Merck kokaingyártása majdnem elérte a 9000 kilogrammot, ezután a háború megszakította a nemzetközi kereskedelmet, ami miatt a perui kokacserje és nyers kokain nem tudott eljutni az európai gyárakba. Ennek eredményeképpen a Merck gyártása 1915-re visszaesett 500 kilogrammra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kokacserjét szedő bolíviaiak egy 19. század végi metszetenLouis Dalrymple (1866-1905): A drogok kora. A nyugati emberek a századfordulón szinte bármilyen készítményt hajlandók voltak elfogyasztani a jó egészség reményében.Az Allen's kokaintabletták hirdetése 1890-ből. A pirulák szinte minden bajra gyógymódot ígértek.Az első világháború amerikai pilótaásza, Eddie Rickenbacker bajtársaival Franciaországban. A vadászpilóták körében különösen népszerű volt élénkítő hatása miatt a kokain.Török állások ellen rohamra induló ausztrál csapatok a Dardanellákon megkísérelt invázió idején. Az ausztrál és új-zélandi sebesülteknek fájdalomcsillapítóként a kokain és a morfium kombinációját írták elő.Alvó brit katona Theipvalnál a somme-i csata idején, 1916. A brit katonák rendszerint rumot kaptak a lelkileg megterhelő feladatok, mint például a senki földjén át vezető rohamok előtt. A kutatók szerint a rum jó eséllyel tartalmazhatott kokaint is.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár