2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Újabb tetoválásokat találtak Ötzin

2015. január 27. 12:25

Több, korábban ismeretlen tetoválást azonosítottak olasz kutatók egy modern képalkotó technika segítségével Ötzin, az 5300 éves Hauslabjochi emberen, akinek a testén így már 61 testfestés különböztethető meg.

Egy német turista házaspár az olasz-osztrák határnál 1991-ben 3200 méteres magasságban véletlenül bukkant rá a Hauslabjochi emberre, amelyet az Alpok-közeli völgyéről Ötzinek neveztek el. A világ legrégebbi, természetes módon mumifikálódott holtteste 5300 éves lehet. A pórul járt ősemberrel egy hirtelen jött hóvihar és a hideg végezhetett, de az idegenkezűséget sem lehet kizárni. A kutatások azóta kiderítették, hogy a jégember szívbeteg lehetett, Lyme-kórban szenvedett, a vastagbelében ostorférgek tanyáztak, tejcukor-érzékeny volt és utoljára kecskehúst vacsorázott.

A gleccsermúmia bőrén fedezték fel az eddig ismert legkorábbi tetoválásokat, amelyeket azonban igen nehéz volt katalogizálni, ugyanis Ötzi bőre a fagypont alatti extrém hideg hőmérséklet következtében elsötétedett, ennek eredményeként néhány elhalványodott testfestést szabad szemmel nem is lehet észre venni. A korábbi tanulmányok 47 és 60 közöttire becsülték a tetoválások számát.

A kutatók multispektrális képalkotó eljárást használtak az eltűnt vonalak felfedésére. Ez az eszköz azért hatékony, mert az infrasugarak az ősi tetoválásokban szinte kivétel nélkül előforduló szén miatt másképp nyelődnek el a bőr felszínén, valamint a testfestés területén, amely így szépen kirajzolódik. A Bolzanói Régészeti Múzeumban őrzött jégembert a vizsgálat miatt a megszokott - 6 Celsius fokról - 1,5 Celsius fokra olvasztották fel.

Ötzi tetoválásai

Marco Samadelli olasz régész és kollégái több olyan tetoválást is felfedeztek Ötzi jobb alsó bordáinál, amelyeket korábban nem láttak. Ezek között található négy darab, párhuzamos, 20-25 milliméteres vonal - ezeket gondolják az első testfestésnek.

A szakértők szerint a mostani kutatással a Hauslabjochi ember összes testfestését katalogizálni tudják. A 61 darab ábrát 19 csoportra különítették el, a jelek vastagsága 1-3 milliméter, a hosszúságuk pedig 7 és 40 milliméter között váltakozik. A jobb térden és a bal bokán található, egymást keresztező vonalakat leszámítva a tetoválások mind párhuzamosan futnak a test hosszanti vonala mentén. A legnagyobb arányban a lábain találtak tetoválásokat, mégpedig a 19 csoportból 12-t.

Elképzelhető, hogy a tetoválásoknak valamilyen mögöttes szimbolikus jelentése lehet, azonban a kutatók szerint a funkciójuk elsősorban gyógyászati vagy terápiás jellegű volt. A korábbi kutatások során már kiderült, hogy az addig felfedezett tetoválások 80 százaléka a klasszikus kínai akupunktúrás - így a reuma, a hátfájás, fülzúgás, fejfájás vagy a hasi rendellenességek gyógyítására szolgáló - pontokon készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár