2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Tojásfej” és „Homokóra”: Marilyn Monroe és Arthur Miller valószínűtlen és tragikus kapcsolata

2021. május 11. 15:35 Szabó Orsolya Zsuzsanna

A nevadai sivatagban

A konstruktív lelki megoldási mintákkal nem nagyon rendelkező Monroe érzelmi kitörésekkel reagált a vetélésekre, és hamarosan az altatók fogságába került, (valószínűleg gyermekkori emlékei miatt) a kiszámíthatatlanságtól irtózó, nyugodt boldogságra vágyó Miller pedig hol visszavonult dolgozószobájába, hol pedig racionális érvekkel próbálta lebeszélni feleségét a túladagolásról.

Miller a színésznőt hisztérikusnak érzékelte, míg Monroe férje érzéketlenségéről panaszkodott. Az 1960-as Szeressünk! című film forgatásának ideje alatt már mindenki azt rebesgette, a sztárnak viszonya van Yves Montand-nal. Monroe utolsó filmjének, a Kallódó embereknek Miller írta a forgatókönyvét, s ez az együttműködés mérte a végső csapást házasságukra.

A forgatás a nevadai sivatagban, 42 fokban zajlott, Miller és az altatókon és alkoholon élő, Clark Gable mellett ismét kisebbrendűségi érzésekkel küszködő Monroe között pedig tapintani lehetett a feszültséget.

A színésznő lelkiállapotán az sem segített, hogy a Montand-viszony miatt dühös férje a Kallódó emberek szövegében (a szövegkörnyezetből kiemelve) felhasználta a színésznő néhány, a valódi életben is elhangozott mondatát. Elmondása szerint Miller ekkor már úgy érezte: Marilyn menthetetlen, ő pedig kudarcot vallott azon a téren, hogy megmentse őt és a kapcsolatukat.

Monroe, aki élete végén ismét közelebb került DiMaggióhoz, 1962-ben vetett véget életének, másfél évvel az után, hogy kimondták harmadik férjével, Arthur Millerrel a válást; az író ekkor már következő feleségével, Inge Morathtal élt, akivel a Kallódó emberek forgatásán ismerkedett meg, és 1962 szeptemberében közös gyermekük is született.

A dühös rajongók közül sokan ma is úgy gondolják, a sztár DiMaggio által megszervezett temetésén részt sem vevő Miller bűne, hogy Monroe nem találta meg azt a kiegyensúlyozottságot, amelyre vágyott. A fentiekből viszont jól látszik: a sztár és a drámaíró házassága nem az író önzősége és nem is társadalmi vagy kulturális, hanem érzelmi okokból végződött kudarccal.

Marilyn Monroe és Arthur Miller traumatikus gyermekkorából fakadó reményeinek és igényeinek természete hasonló volt, eltérő érzelmi beállítottságuk miatt viszont mégsem voltak képesek egymás szükségleteire reagálni, s így álltak boldogságuk útjába akaratlanul – mintegy bűnbeesés nélkül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár