2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy nyugdíjas keresi a világ 8. csodájának tartott borostyánszoba kincseit

2015. március 4. 09:35 MTI

Németország nyugati részén, a Ruhr-vidékén kezdett ásatásokba egy német nyugdíjas a nácik által a második világháború során elrabolt borostyánszoba után kutatva. 

A világ nyolcadik csodájának is nevezett borostyánszoba kincseit a Leningrád (ma Szentpétervár) melletti Carszkoje Szelóban lévő palotából hurcolták el a nácik a második világháborúban, és a műremek azóta sem került elő. Elnevezését a pompás borostyán-falburkolatokról kapta, amelyeket I. Frigyes Vilmos porosz király ajándékozott I. Péter orosz cárnak 1716-ban.

A német csapatok 1941-ben Königsbergbe (ma Kalinyingrád) vitték a borostyánszoba kincseit, amelyeknek később nyoma veszett a háború során. Számos összeesküvéselmélet kering hollétükről, és több kutatás is indult, főként műkincsvadászok által megtalálásukra. Még a keletnémet titkosrendőrség, a Stasi is kereste. Történészek egy része szerint megsemmisülhetett a háború idején, mások úgy vélik, hogy Németországba vitték és elrejtették.

A 68 éves Karl-Heinz Kleine úgy véli, hogy a borostyánszobát Wuppertal városa alatt rejtették el. A német nyugdíjas szerint Erich Koch, a náci birodalom kelet-poroszországi körzetvezetője szülővárosába, Wuppertalba szállíttatta a kincseket. "Wuppertal alatt számos alagút és bunker húzódik, amelyeket még nem kutattak át a borostyánszobát keresve. Elkezdtük feltárni a lehetséges rejtekhelyeket - mondta Kleine a Reuters brit hírügynökségnek.

A kutatás azonban költséges. Segítőkre van szükségünk, speciális felszerelésre és pénzre - tette hozzá Kleine, aki elmondta, hogy egy cég fúrógépet kölcsönzött neki. "Én csak egy kisnyugdíjas vagyok, egy új gép túl drága. De akárki is segít, meg fogja kapni a részét a borostyánszobából, ha megtaláljuk" - hangoztatta. "Derűlátó vagyok. Csupán eszközök kellenek, és utána minden gyorsan megy" - mondta Kleine.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár