2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Templomba járó katolikus volt az FBI legkártékonyabb szovjet „téglája”

2022. május 18. 16:29 Múlt-kor

A bukás

Hanssen 1991-ben, nem sokkal a Szovjetunió felbomlása előtt – félve attól, hogy lelepleződik – felhagyott a kémtevékenységgel. 1999-ben azonban ismét kémkedni kezdett, ezúttal már az orosz titkosszolgálatnak.

Ha nem tér vissza az oroszok szolgálatába, talán sohasem lepleződött volna le, ez a lépése azonban villámgyorsan a bukásához vezetett. A 90-es években ugyanis egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy tégla van (volt) az FBI-nál.

A szervezet végül egy helyzetével elégedetlen orosz titkosszolga segítségével talált rá a bűnösre. Az FBI 7 millió dollárt fizetett egy ex-KGB-tisztnek, aki átadott nekik egy olyan fekete konspirációs szemeteszsákot, amelyen Hanssen otthagyta az ujjlenyomatát, valamint egy, az FBI-tégla („B”) és egy KGB-ügynök között 1986-ban lefolytatott telefonbeszélgetés felvételét.

Miután sikerült azonosítani a hangot és az ujjlenyomatot is, Hanssent megfigyelés alá helyezték, és beosztottak mellé egy fiatal asszisztenst, Eric O’Neillt, aki FBI-ügynökként valójában a megfigyelésével volt megbízva. Neki sikerült megszereznie azt az eszközt (egy Palm III típusú PDA-t), amelyen Hanssen a legfontosabb információkat tárolta. A tégla az FBI markában volt.

Bár Hanssen észrevett több olyan jelet is, amelyek arra utaltak, hogy az FBI szagot fogott, nem állt le a kémtevékenységgel. Azon a bizonyos végzetes februári vasárnap reggelen Hanssen szokásához híven családjával ellátogatott a Great Falls-i Sienai Szent Katalin-templomban tartott vasárnapi misére, majd, miután kocsija csomagtartójában elhelyezte az oroszoknak szánt újabb ajándékcsomagot, kivitte korábban már említett barátját, Jack Horschauert a washingtoni Dulles Nemzetközi Repülőtérre, miután több napig Hanssenéknél vendégeskedett.

Ezt követően útja a Foxstone Parkba vezetett, ahol előbb egy fehér ragasztószalagot tett egy információs oszlopra, ezzel jelezve, hogy a szokásos helyre letette a csomagot, amelyet ezt követően valóban elhelyezett a hídnál. Miután letartóztatták, Az FBI-ügynökök a park területén rátaláltak egy 50 ezer dollárt rejtő zsákocskára is.

Mivel 2001 júliusában 15 rendben is bűnösnek vallotta magát kémkedés és összeesküvés bűntettében, 2002 májusában tizenötszörös életfogytiglanra ítélték – az ítélet felülvizsgálatának lehetősége nélkül. A férfi jelenleg a coloradói Florence börtönében, egy magánzárkában tölti életfogytiglani büntetését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Robert Philip HanssenA Hanssen letartóztatása után felfedezett csomag, amelyben 50 000 dollár volt elrejtveEric O'Neill FBI-ügynök a Wolftrap patak feletti gyaloghídon, amelyen Hanssen számos csomagot helyezett el tevékenysége soránRendőrségi kordon Hanssen háza körül, a virginiai ViennábanHanssen letartóztatása az FBI felvételénLouis Freeh FBI-igazgató bejelenti Robert Philip Hanssen letartóztatását. egy sajtótájékoztatón, mögötte George Tenet CIA-igazgató látható

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár