2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teljesen ép egyiptomi szarkofágra bukkantak

2015. december 1. 18:41

Egy 22. dinasztia alatt élt egyiptomi pap rendkívül jó állapotban fennmaradt szarkofágjára bukkant rá egy nemzetközi kutatócsoport a Luxor nyugati oldalán található el-Asszasszif nekropoliszban. A szarkofágot különböző ábrázolások is díszítik. 

Az Ankh-If-Khonszu néven ismert, 22. dinasztia idején élt pap szarkofágjának felfedezését nemrég jelentette be az Amenhotep-Hui sírjának közelében szemlét tartó egyiptomi műemlékvédelmi miniszter, Mahmúd ed-Damáti. A szarkofágra a sír egyik falmélyedésében közösen találtak rá a spanyol Ókori Egyiptom Intézet és az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium munkatársai. Mint Mahmúd Afifi egyiptomi régész, a minisztérium ókori egyiptomi műemlékek osztályának vezetője elmondta, a fából faragott, gipszréteggel bevont szarkofág a 22. dinasztia meghatározó, nagyon jól elkülöníthető stílusában készült.

A szarkofágon nagyon jól kivehetők az elhunyt arcvonásai, valamint parókája és virágból készült koronája. A mellkasán egy nyaklánc függ és papiruszsást tart a kezeiben. Afifi hozzátette, hogy a szarkofágot hieroglif írással, valamint az elhunytat istenek (Nofertum, Ozirisz, Anubisz, Hathor) előtt különböző testhelyzetben ábrázoló rajzokkal díszítették. A szarkofágban egy múmia is található, azt azonban egyelőre még nem vizsgálták meg.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár