Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Pástétomok
Az ételeket gyakran tekerték tésztába a középkorban – ezáltal lehetett a húst a korban bevett kőkemencékben megsütni anélkül, hogy megégett vagy kormos lett volna, és ráadásul a kisülő ízletes, sűrű szaftját is lehetett így élvezni. A különféle piték héját gazdagon díszítették, hogy ezzel is kimutassák a házigazda státusát, a lakoma résztvevői pedig ezt sokszor meg sem ették, csak a tölteléket.
Voltak azonban olyan tésztaételek is, amelyek egészben való fogyasztásra készültek. A „Le Ménagier de Paris”, azaz „A párizsi háztartás” című francia műben például sajtos- gombás pástétomreceptet is találni, amely „egy éjszakát állt gombákat” javasol. A recept szerint a „kicsiny, belül vörös és felül zárt” fajta a legjobb.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Trágyadomb mentette meg a haláltól az ablakon kidobott prágai hivatalnokokat 17:05
- Törőcsik Mari nercbundája is kalapács alá kerül a Fábián Juli Emlékalapítvány által szervezett árverésen 16:05
- A 19. század hangulatát idézi az újonnan nyílt múzeumposta Hollókőn 14:20
- A török nyomdászatot megalapozó diplomatáról rendeztek konferenciát Ankarában 11:20
- Nem temethették egymás mellé a híres gengszterpárt, Bonnie-t és Clyde-ot 09:50
- Magyar grófból vált Magadaszkár királyává a kalandos életű Benyovszky Móric 09:05
- tegnap
- Közel húsz évig tartó száműzetése volt Victor Hugo legtermékenyebb időszaka tegnap