2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szálasi a népbíróság előtt – az egyetlen kivégzett magyar államfő

2016. március 1. 14:04 Csernus Szilveszter

A bitófán

A bíróság 1946. március 1-én hirdetett ítéletet. Mind a hét vádlottat bűnösnek találták a népbíróságokat létrehozó kormányrendelet (és az azt törvényerőre emelő 1945. évi VII. törvénycikkben kodifikált) háborús bűncselekményekben. Szálasit az alábbi bűntettekben találta bűnösnek a bíróság: emberek törvénytelen kivégzése, vagy megkínzása, Magyarországnak a háborúba történő fokozottabb belesodrása (vezető állásban kifejtett tevékenységgel), a fegyverszünet megkötésének megakadályozása, és a nyilas kormányzatban való vezető állás vállalása (11.§ 1., 3., 4. pont, 6.§ 5. pont).

Szálasi Ferencet és vádlott-társait kötél általi halálbüntetésre, és vagyonelkobzásra, mellékbüntetésként pedig politikai jogaik gyakorlásának 10 évi felfüggesztésére ítélte a népbíróság (ez utóbbira a formalitás mellett azon esetre volt szükség, ha a fő büntetéseikre kegyelmet kapnának).

Fellebbezési jog a népbírósági rendszerben nem lévén, valamennyi vádlott kegyelemért folyamodott. Szálasi védője elzárásbüntetésre kérte átváltoztatni az ítéletet, vagy legalább a halálbüntetés helybenhagyása esetén a kötél általi végrehajtást golyó általira változtatni – tekintettel katonatiszti múltjára.

Szálasi Ferencet, Gera Józsefet, Vajna Gábort, Beregfy Károlyt és az Imrédy-perben bűnösnek talált Rajniss Ferencet 1946. március 12-én adták át a hóhérnak. A volt nemzetvezető a Markó utcai fogház bitófáján végezte be pályafutását. A Népbíróságok Országos Tanácsának kegyelmi tanácskozására csak másnap került sor, ám Tildy Zoltán köztársasági elnök elé kerülő előterjesztésben már csak Csia Sándor, Kemény Gábor és Szöllősi Jenő bízhatott – kevés reménnyel. Rajtuk március 19-én hajtották végre a halálos ítéletet.

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Rotyis Péter nyilvános kivégzése az Oktogonon 1945. február 3-án. A népbíróság a 401-es különleges büntető munkásszázad keretlegényeként 124 ember meggyilkolásában való részvételéért ítélte halálra (MTI)A II. világháború utáni első május elsejei ünnepség helyszínére, a Hősök terére vonuló járművek a főváros utcáin az Oktogonnál – háttérben a polgári sörözővel. A lovasfogaton elhelyezett bábuk Hitlert, Szálasi Ferencet és Héjjas Ivánt figurázzák ki (MTI)Péter Gábor (b) a BRFK Politikai Rendészeti Osztálya (PRO) vezetője, az Andrássy út 60-beli irodájában, személyesen hallgatja ki Szálasi Ferenc korábbi Endre Lászlót (b2) és Baky Lászlót (j2), a Szálasi kormány belügyminisztériumi államtitkárait - a tömeges gyilkosságok, mindenekelőtt a zsidó vallású állampolgárok százezreinek Auschwitzba szállításának fő szervezőit - a népbíróság 1946. január 4-én halálra ítélte (MTI)Szálasi Ferenc volt nyilas miniszterelnök tanúkihallgatása a Zeneakadémia Nagytermében 1945. december 17. és 1946. január 7. között (MTI)Az ügyészek asztala a Szálasi per tárgyalásán a Zeneakadémia Nagytermében (MTI)Szálasi Ferenc nyilas vezető utolsó szó jogán beszél (MTI)A hóhér letakarja az egyik fölakasztott arcát a Markó utcai börtön udvarán (MTI)A megbilincselt Szálasi Ferenc levett kalappal áll a budai Duna-parton, a felrobbantott Lánchíd közelében. A volt nyilas nemzetvezetőt népbírósági büntetőpere előtt szembesítik a magyar fővárosban a II. világháborús ostrom során történt pusztítással 1946. február 6-án (MTI)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár