2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

2019. február 8. 09:46 Múlt-kor

Híres elődök és utánzók

Nem a Max Headroom-incidens volt az első ilyen az amerikai televíziózás történetében, és korántsem az utolsó. A leghíresebb előd jóval egyértelműbb indokkal követte el tettét: ő volt Captain Midnight, azaz „Éjfél kapitány”, akit olyannyira feldühített az HBO áremelése, hogy 1986. április 27-én este a „Sólyom és a nepper” című filmet félbeszakítva üzent a csatornának:

Az üzenet mintegy öt percen át volt látható a képernyőkön, mielőtt az HBO technikusai urai lettek a helyzetnek. Ami a nézők számára csupán egy kisebb kellemetlenség volt, az Egyesült Államok kormánya számára komoly fenyegetést jelentett: ha amatőrök bele tudnak férkőzni a tévés műholdak adásaiba, akkor akár a katonai, illetve kémműholdakat is akadályozhatják feladataikban, de még államtitkokat is kiszivárogtathatnak.

Az FCC azonnal munkához látott, azonban a nyomozás nem várt fordulatot vett – az országszerte látott eset után 200-nál is több ember „jelentkezett” elkövetőként, hogy övé lehessen a „dicsőség”. Mind azt állították, ők Captain Midnight. A valódi „kapitány” szerencsétlenségére az HBO adásának megzavarásához különösen erős antennarendszerre volt szükség, és a betűtípus, amellyel kiírta üzenetét, csak egy viszonylag ritka grafikai modellel volt megalkotható, így két szempontból is feltűnő volt a hatóságok számára. Mint kiderült, az elkövető, John R. McDougall korábban a Central Florida Teleport nevű műholdcsatlakozó állomásnál volt mérnök.

Mivel a „hackelés” viszonylag új keletű bűncselekmény volt, McDougall még a súlyához képest minimális büntetéssel úszta meg: 5000 dollárra büntették, próbára bocsátották, és egy évre felfüggesztették amatőr rádiós jogosítványát. Tette azonban többeket rádöbbentett a műholdas rendszerek sebezhetőségére, és az ennek kihasználásával okozható kárra, így mire másfél évvel később megtörtént a Max Headroom-incidens, a műholdak bárminemű eltérítése már sokkal súlyosabb bűncselekménynek minősült, és sokkal nagyobb kockázatot vállalt az elkövető.

Manapság jóval nehezebb a televíziós adásokba beleférkőzni, azonban egyes esetekben sikerül az elkövetőknek. 2007-ben például New Jersey államban a Playhouse Disney nevű gyermekcsatornán a „Manny mester” című animációs filmsorozatot szakította félbe valaki pornográf tartalommal, 2009-ben pedig a Comcast szolgáltatóóriás egy dühös alkalmazottjának sikerült az országos sportesemény, a 43. Super Bowl amerikaifutball-meccs adásából 37 másodpercet szintén felnőttfilmmel felváltania az arizonai Tucson tévénézői számára.

A következmények továbbra is súlyosak, és az esetek többségében (ahogy a fenti kettőben is) a tettest végül kézre kerítik. A Max Headroom-eset jelenti a kivételt, és minden tévés hacker számára az aranystandardot – több, mint 30 év után is felderítetlenül örök nyomot hagyott az amerikai televíziózáson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A légycsapós rész (kép forrása: All That's Interesting)Az eredeti Max Headroom (kép forrása: syfy.com)A Sears Tower (mai nevén Willis Tower) (kép forrása: Chicago Tribune)„Jóestét HBO Éjfél Kapitánytól – $12.95 havonta? Na ne! (Showtime/Filmcsatorna rettegjetek!)” (kép forrása: youtube.com)Eric Fournier (kép forrása: Vice)A Shaye Saint John figura (kép forrása: Vice)A 2009-es tucsoni Super Bowl-adásba beillesztett jelenet részlete (kép forrása: Deadspin)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár