A vörösterror 133 napja

Sok orosz szerint nem ért véget a hidegháború a berlini fal leomlásával

2014. november 12. 13:15

A megkérdezett oroszok többsége helyesli a berlini fal lebontását, illetve az Oroszország és a Nyugat közötti szembenállás megszűnését, de nagyon sokan úgy vélik, hogy a hidegháború nem ért véget az Európa kettéosztottságát 1961-től évtizedekre állandósító határépítmény leomlásával.

Berlini fal

A Public Opinion Foundation által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett oroszok 82 százaléka tudja, hogy Nyugat-Berlint 1961 és 1989 között fal vette körül, 13 százalékuk azonban soha nem hallott a berlini falról. Minden második ember egyetértett a fal lebontásával, 13 százalékuk szerint rossz döntés volt, a megkérdezettek 37 százaléka nem tudott állást foglalni.

A berlini fal következményeit firtató kérdésekre a válaszadók 22 százaléka úgy felelt, hogy az több jóval járt, mint rosszal, 18 százalékuk szerint inkább rossz hatással volt Oroszországra nézve. Érdekesség, hogy a válaszadók több mint harmada (33 százalék) úgy látja, hogy a berlini fal leomlása nem jelentette a hidegháború végét, ennél valamivel többen (39 százalék) gondolják azt, hogy 1989-cel megszűnt a Nyugat és az Oroszország közötti, évtizedeken át tartó szembenállás.

Grigorij Kertman, a Public Opinion Foundation elemzője a Kommerszant orosz napilapnak adott interjújában utóbbi kérdés kapcsán kifejtette: szerinte a válaszadók úgy látják, hogy a hidegháború talán még a mai napig is tart. Hozzátette: a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzet és a Moszkvára nehezedő nyugati gazdasági és politikai nyomás azt a benyomást keltheti sokakban, mintha a hidegháború valóban újrakezdődött volna.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!