2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sohasem uralkodhatott a Róma és Egyiptom közös örökösévé kikiáltott „kis Caesar”

2019. szeptember 16. 18:24 Múlt-kor

Az uralkodói dinasztiák ősi hagyománya a hatalom szülőről gyermekre való örökítése. Nem volt ez másként a Nagy Sándor birodalma nyomán létrejött ptolemaioszi Egyiptomban sem, és a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó, a gyakorlatban is uralkodó fáraója, VII. Kleopátra maga is Julius Caesar római hadvezérrel közös gyermekére, Kaiszariónra („kis Caesar”) szándékozta hagyni országát. A gyermeket XV. Ptolemaiosz néven társuralkodójává emelte, azonban Caesar fogadott fia, Octavius meghiúsította tervét.

Uralkodásra született

A Kr. e. 50-es és 40-es évek folyamán Kleopátra testvéreivel – két fivérével (akik mindketten a Ptolemaiosz nevet viselték) és húgával, Arszinoéval – versengett az egyeduralomért.

Miután Kr. e. 51-ben a 18 éves Kleopátra névleg férjhez ment 10 éves öccséhez, XIII. Ptolemaioszhoz, a viszony polgárháborúba torkollott, Kleopátra pedig Szíriába távozott ütőképes sereget gyűjteni híveiből.

Minden korábbinál nagyobb erő birtokában tért vissza: a Plutarkhosz által lejegyzett népszerű hagyomány szerint egy szőnyegbe csavarva (már fordítások szerint egy zsák ruhába rejtőzve) bejutott a Rómában egyre növekvő hatalommal rendelkező Julius Caesar lakosztályába, elcsábította a tapasztalt vezetőt, és segítségével vereséget mért öccsére a harcmezőn.

Kleopátra Caesar segítségével visszaszerezte trónját, az államrend fenntartása érdekében kisebbik öccséhez, XIV. Ptolemaioszhoz ment feleségül, azonban fenntartotta viszonyát a Rómában egyeduralomra törő Caesarral.

Kr. e. 47 június 23-án Egyiptom királynője fiúgyermeknek adott életet, amivel bebetonozta kizárólagos hatalmát Egyiptomban: az újszülött, bár ekkor még nem foghatta fel szerepét, sikerrel segített anyjának teljességgel a partvonalra szorítani nagybátyját.

Lehetséges, hogy ekkor még XIV. Ptolemaiosz sem ismerte fel a tényt, hogy nővére mind a gyakorlatban, mind a külsőségekben egyeduralkodóvá lépett elő.

A rendkívül éles politikai gondolkodású Kleopátra mesterien használta fel fia kettős örökségét: habár a dinasztia hagyományainak megfelelően hivatalosan a XV. Ptolemaiosz nevet viselte, az egyiptomi nép csupán Kaiszariónként emlegette. A gyermek Kr. e. 44-től, hároméves korától hivatalosan is előlépett édesanyja társuralkodójává.

Sokan hangot adtak ugyanakkor kétségeiknek, miszerint a gyermek valójában nem Julius Caesar fia volt. Ennek legfőbb oka az volt, hogy Caesarnak addigi kapcsolataiból nem született gyermeke, így többen merő politikai fogásként értelmezték a kisgyermek hivatalos apaságát, és egyúttal Caesar meddőségén élcelődtek.

A kis Kaiszarión így születésétől fogva két nagy terhet viselt: egyfelől Róma leghatalmasabb emberének egyetlen vér szerinti gyermeke volt, másrészt egy három évszázada uralkodó dinasztia és egy 3000 éves civilizáció örököse, országa pedig éppenséggel az egész Földközi-tenger éléskamrája, azaz stratégiai fontosságú zsákmány volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szőnyegből előbújt Kleopátra Caesarnál (kép forrása: cularthis.blogspot.com)Kleopátrát és Kaiszariónt Ozirisz és Ízisz színe előtt ábrázoló faragvány Egyiptomban (kép forrása: brewminate.com)Kaiszarión kevés fennmaradt szoborábrázolásainak egyike (kép forrása: Pinterest)Vincenzo Camuccini: Caesar halála (1806) (kép forrása: Wikimedia Commons)Reginald Arthur: Kleopátra halála (1892) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár