2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem heverte ki Róma a gótoktól Hadrianopolisnál kapott pofont

2022. február 21. 15:54 Múlt-kor

A türelmetlen császár csatája

Richomeres hiába tért vissza Gratianustól, hogy türelemre intse Valens császárt, az nem hallgatta meg, és a gótok ellen vonult. A felderítői alábecsülték a gótok létszámát, azt állítva, hogy azok mindössze tízezren vannak.

Az uralkodó ezért magabiztosan utasította vissza Fritigern újabb és újabb békeajánlatait, amelyekkel Valenset bombázta, még akkor is, amikor a római sereg felbukkant a hadrianopolisi csatatéren.

A gótok harcra készen várakoztak egy kisebb emelkedő tetején a szekérvárukba zárkózva. A rómaiak viszont egész nap meneteltek az augusztusi hőségben, és fáradtak voltak.

Valens az újabb békeajánlatot megfontolta, és már-már elfogadta Richomeres felajánlását, hogy ő lesz a túsz az egyezség idejére, amikor a római alakulatok egy része meggondolatlanul harcba bocsátkozott a gótokkal.

Az ütközet megkezdődött, és a rómaiak balszárnya elérte a gótok szekérvárát, ám ekkor felbukkant az Alatheus és Saphrax vezette gót lovasság, amely addig fosztogatni volt távol, és megváltoztatta a csata kimenetelét. A rómaiak lovassága megfutott a túlerő elől, a legionáriusok pedig beszorultak az emelkedőn a gót szekerek és a lovasok közé.

Az amúgy is fáradt római katonák összeroppantak a küzdelemben. Manőverezésre képtelenül, kimerülten, sokan a saját társaik által halálra taposva estek el. A római sereg csaknem kétharmada odaveszett a csatában.

Valens császár sorsáról kétféle leírás maradt fent. Az egyik szerint ő is halálát lelte a lejtőn, míg a másik szerint sikerült elmenekülnie egy közeli viskóba, ám a rómaiak nyomába eredő gótok rátaláltak. Amikor a császár kísérete ellenállt, egyszerűen rájuk gyújtották az épületet, és Valens meghalt a tűzben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hunok harca az alánokkalA gótok átkelése a DunánValens császár és Fritigern találkozása a Duna vizénValens császár arany medáljaW. Edward Wigfull: A gótok közelítenek Róma felé

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár