2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Ritka képeken az Apollo-11 űrhajósai, miután hazatérve a Holdról karanténba kerültek

2020. április 3. 12:39 Múlt-kor

A NASA kutatói már az Apollo-11 történelmi űrutazásának tervezésekor számos forgatókönyvet átgondoltak a Hold meghódításával kapcsolatosan. Mivel fogalmuk sem volt arról, hogy égi kísérőnkön milyen állapotok uralkodnak, beleértve az esetleges fertőzéseket, a Földön ismeretlen baktériumokat, megbetegedéseket, hamar eldőlt, hogy az űrmisszió sikeressége esetén az űrhajósok a hazatérésüket követően karanténba vonulnak.

Neil Armstrong, Michael Collins és Edwin „Buzz” Aldrin karanténban, Nixon pedig azon kívül
Neil Armstrong, Michael Collins és Edwin „Buzz” Aldrin karanténban, Nixon pedig azon kívül

Az Apollo-11 volt az első olyan sikeres küldetés, amely során ember lépett a Holdra 1969. július 20-án. Az űrhajósok összesen 21 órát és 36 percet töltöttek bolygónk égi kísérőjén. A Hold felszínére lépő Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin különösebb tudományos kísérletet nem végzett, de ez nem is volt cél.

Egy szeizmométert, egy lézertükröt helyeztek el a felszínen, kifeszítettek egy alufóliát kozmikus részecskék befogására, és összegyűjtöttek 25 kilogrammnyi holdkőzetet. Természetesen kitűzték az amerikai lobogót, majd sétálgattak. Miután visszatértek a holdkompra, a csizmájukra tapadt, mintegy négy milliárd éves „holdpornak” elmondásuk szerint olyan volt a szaga, mint a használt puskapornak.

A NASA szakemberei nem tudták kizárni annak a lehetőségét, hogy Armstrongék ismeretlen mikroorganizmusokat hoznak magukkal a Holdról, ami a legmerészebb elméletek szerint egyfajta járványként söpört volna végig a Föld lakosain. Ennek megfelelően miután 1969. július 24-én kihalászták őket a Csendes-óceánból, előbb a USS Hornet fedélzetén, majd miután 27-én visszaérkeztek Houstonba, a hősként ünnepelt három űrhajós egy mobil karanténba vonult vissza az Ellington légibázison. A háromhetes vesztegzár ideje attól a pillanattól kezdve indult, amikor először kerültek kapcsolatba az ismeretlen holdporral, valamint a kőzetekkel.

A karanténban töltött napok során számos megbeszélésen vettek részt, a parancsnoki modult egy átlátszó műanyagfolyosóval összekötött helyiség ugyanis lehetőséget teremtett erre. Ezen idő alatt írták meg beszámolóikat a történelmi utazásukról és ekkor ünnepelték meg Armstrong 39. születésnapját is egy kisebb partival. Az űrhajósokat e néhány nap során a szakértői és kisegítő csapat, valamint Nixon elnök és a feleségek kivételével élőben senki sem láthatta. Miután letelt a három hét és egyikőjükön sem látszódott semmilyen rejtélyes betegség, Buzzék újra kiléphettek a földre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Készül a videó a karanténrólAz űrhajósok karanténja egy nagyobb karanténépületben kapott helyetA vérnyomásmérés a kisegítő személyzetnek is jártAz Apollo parancsnoki moduljára mászik fel egy férfiA hősként fogadott űrhajósok feleségei már július 27-én láthatták karanténban lévő férjeiket, ám megölelni őket csupán augusztus 11-én volt lehetőségükRichard Nixon elnök is meglátogatta őketA feleségek még a földet érést követően is aggódhattak férjeikértÁllandó figyelem kísérte a karanténban lévő űrhajósok életét, a képen még a USS Hornet fedélzetén vannak úton hazafelé
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár