2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reklám, propaganda, focimeccs, pózolás: képeken a 20. századi tűzfal-történelem

2021. január 22. 14:44 Múlt-kor

A folyamatosan átalakuló városi tér alapvető részei a még beépülés előtt álló parcellákat vagy éppen a lebontott házak helyén tátongó foghíjtelkeket övező tűzfalak. A Fortepan fotóiból készült válogatás a tűzfalakon és a tűzfalak között zajló eseményekből mutat egy csokorra valót.

A pontos építészeti definíció szerint a tűzfal függőleges zárófalazat, rendszerint nyeregtetők oldalzáró fala, mely főként tűzvédelmi (tűzterjedés-gátló) funkcióval bír. Ezzel nevének eredetét is tisztáztuk. A tűzfal anyaga nem éghető építőanyagokból, jellemzően tömör téglából vagy betonból áll.

Minden bizonnyal már abban a pillanatban, amikor ezek az üres épületoldalak rámeredtek a pesti utcára, a városlakók el kezdtek gondolkozni hasznosításukon. A tűzfal leginkább hirdetési és reklámfelületként funkcionált.

A 19. század végén és a 20. század első évtizedeiben már a mindennapok részévé váltak a festett hirdetések és cégtáblák. Az archív felvételek szerint a portékájukat, szolgáltatásaikat reklámozók az egyre nagyobb versenyben és a célközönség hatékony elérése érdekében – a hirdetőoszlopoktól s deszkakerítéseken keresztül a tűzfalakig – szinte minden szabad falfelületet elfoglaltak.

A tűzfalak között játszóterek, focipályák, éttermek kerthelyiségei, parkolók létesültek. Mára ugyan ezek java részét a lakóépületek foglalják el, tűzfalakat azonban szép számmal láthatunk napjainkban. Emellett nem szűnt meg a hasznosításukon való gondolkodás sem, aminek eredményeképpen olykor a tűzfalak művészeti alkotásokká válnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ideális háttér a pózoláshoz, 1938. (Fortepan/Gabányi Erika)Közösségi élet a tűzfal tövében, 1942. (Fortepan/Fortepan)Politikai propaganda és Rákosi Mátyás a Kinizsi utcai tűzfalon, 1949. (Fortepan/Fortepan)Házbontás a Deák téren, 1950. (Fortepan/UTATERV)Forradalmi hitvallás a VIII. kerületben (Fortepan/Budapest Főváros Levéltára)Tűzfal-panoráma 1958-ból (Fortepan/Lencse Zoltán)Portréfilm forgatása a Stefánia úton, 1960. (Fortepan/Rádió és Televízió Újság)A rosszkedv úgy pattant le a focizó fiúkról, mint labda a tűzfalról, 1960. (Fortepan/Fortepan)Adminisztráció nem irodai környezetben, 1960. (Fortepan/Fortepan)Napfényfürdő 1962-ben (Fortepan/Lencse Zoltán)Gépjármű biztosítás, 1964. (Fortepan/Magyar Rendőr)Ezek a tűzfalak minden bizonnyal sokat láttak és hallottak (Fortepan/Bauer Sándor)Tűzfal-telefon, 1972. (Fortepan/Kriss Géza)A múlt nyomainak őrzője a Dob utcában, 1973. (Fortepan/Bojár Sándor)Vidámkodás, 1977. (Fortepan/Kriss Géza)A Kismotor és Gépgyár sportpályájának avatása a Fehérvári út és Prielle Kornélia utca saroktelkén, 1978. (Fortepan/szitakri)Békebuli a tűzfalak között, 1958. (Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár